Tempeh is van oorsprong Indonesisch, gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Die worden kortstondig gekookt. Het resultaat is tempeh, lekker en vlot combineerbaar met salades, hamburgers, stoofschotels of noedels.

Met tempeh-leverancier Beanlife als winnaar, werd een bijzondere editie van Greenlab.brussels afgesloten. Ondanks de lockdown, konden toch verschillende Brusselse start-ups worden begeleid.

Greenlab ondersteunt startende ondernemers die actief zijn rondom milieuvriendelijke en solidaire thema's. Sinds 2012 zijn er al 93 projecten met een positieve impact op het milieu begeleid. Bijna de helft daarvan groeide uit tot start-ups, andere ondernemers kozen ervoor om hun activiteit binnen andere structuren te ontwikkelen.

De coronacrisis maakte het jaarlijks terugkerende programma een stuk lastiger. “We vonden het belangrijk om onze twintig kandidaat-ondernemers te blijven ondersteunen,” vertelt Patricia Foscolo, Manager BU Sustainable Economy bij hub.brussels, dat het programma organiseert. Digitalisering zorgde ervoor dat dit seizoen een virtuele editie is geworden met 80 uur aan workshops over duurzaam ondernemen, 100 uur coaching en 100 uur expertises met een kader van experts in circulaire economie en begeleiding.

Ander bedrijfsmodel door lockdown

De lockdown vroeg niet alleen een aanpassing van de manier van begeleiding van de startende ondernemers, maar soms ook van het volledige bedrijfsplan van de ondernemers zelf. Het team van Jérémie Lambin, oprichter van Freddy met Curry moest door de coronacrisis hun bedrijfsmodel herdenken. “Ons concept was afvalvrije maaltijden leveren aan bedrijven. Toen alle bedrijven sloten, schakelden we met de hulp van onze greenlabcoach over van een Business-to-Business-aanbod naar een duurzaam voorstel op maat voor particulieren. Binnen de kortste tijd hadden we een website opgezet, nieuwe recepten getest, de juiste leveringsmethode gevonden voor particulieren en vooral nieuwe klanten gevonden via andere communicatiekanalen. Het was een goede oefening. Uiteindelijk hebben we een grotere naamsbekendheid gekregen en onze klantenkring vergroot.”

Prijzen

Het begeleidingstraject eindigt jaarlijks met een prijsuitreiking. Dit jaar ging de greenlab.brussels-prijs die bestaat uit een verblijf van drie maanden in de Greenbizz-incubator en één jaar begeleiding op maat door hub.brussels in het kader van het Mybusinesspass-programma en gratis deelname aan een beleggingsforum van Be Angels, naar Beanlife.

Beanlife wil een community uitbouwen van mensen die bewust kiezen voor goede eiwitten: zelfgemaakt, plantaardig, met biologische ingrediënten van lokale oorsprong. Ze doen dat via tempeh, een van oorsprong Indonesisch product, gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Die worden kortstondig gekookt. Het resultaat is tempeh, lekker en vlot combineerbaar met salades, hamburgers, stoofschotels of noedels. Ze leveren aan particulieren, cateraars en restaurants. Tegelijk begeleidt Beanlife mensen die willen experimenteren met tempeh in de keuken.

Het project Natura Mater won de Triodos Sustainable Impact Award voor een bedrag van 2.500 euro. En het project Janine kreeg de publieksprijs: een stand op Bucolic Brussels op de Autoloze dag in september. Bijna 2.000 mensen brachten hun stem uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, greenlab, greenlab.brussels, beanlife

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni