Camping BRUZZ ACTUA 1579

| Ciel Ouvert is de enige plaats in Brussel waar gekampeerd kan worden. Maar mobilhomes kunnen er niet terecht.

Duurzaam ondernemen is ook... kamperen in Brussel

Thijs Roelen
06/06/2019

Kamperen in Brussel, herbruikbare pampers en innovatieve batterijen. Het zijn maar enkele projecten die donderdag meedongen naar de prijs van beste Brusselse duurzame start-up van Greenlab.

Op vakantie kunnen slapen in je eigen bed, goedkoop (bijna) overal halt kunnen houden, één zijn met de omgeving waarin je overnacht. En natuurlijk met je eigen wc-rol op weg naar de gemeenschappelijke sanitairvoorzieningen de buren nog even kunnen begroeten. Kamperen klinkt voor de een aantrekkelijker dan voor de ander, maar is niet echt een manier van vakantievieren die je snel met Brussel zult associëren.

De mogelijkheid om te kamperen in Brussel zijn dan ook beperkt. Tentjes kunnen opgeslagen worden bij camping Ciel Ouvert en er zijn een aantal campings in de Brusselse Rand. “Wie met een camper in de stad wil overnachten, is vaak verplicht op een gewone parkeerplaats te gaan staan”, zegt Sébastien Tran, initiatiefnemer van Camp in Brussels, een van de dertien projecten die meededen aan het Brusselse ondersteuningsproject voor duurzame ondernemers Greenlab.brussels.

50 camperplaatsen

En dus stelt Tran voor om een kampeerplaats voor campers en mobilhomes in Brussel open te stellen. “Er is vraag naar, dat werd ook door toerismebureau Visit.Brussels en de motorhome-associatie vastgesteld”, stelt hij.

Sébastien Tran

| Sébastien Tran van Camp in Brussels.

Voor zijn plan heeft Tran al een testlocatie met 50 plaatsen in gedachte: “Ik ben in gesprek met verschillende instanties, maar hoop nu op een terrein aan Thurn & Taxis dat door de regio zal worden aangekocht en voldoet aan al mijn eisen. Eens dat gebeurd is, kan het project snel gaan, want er zijn geen grote investeringen nodig.”

Bedrijfsdesigns en businessplannen

Trans project is het stadium van grappig ideetje dat hij opdeed bij een kampvuurtje op vakantie al ver voorbij. Met de steun van Greenlab.brussels heeft hij een gedegen businessplan kunnen opstellen waar hij ook na afloop van het Greenlab-traject wat aan heeft.

“We begeleiden de kandidaten die meedoen aan Greenlab een half jaar lang”, legt Patricia Foscolo van Hub.brussel, waar Greenlab onder valt, uit. “We houden gezamenlijke sessies waarin we uitleg geven over bedrijfsdesigns, marktonderzoeken en financiering. Maar we geven ook individuele begeleiding en bieden de ondernemers toegang tot experts.”

'Ik heb nog geprobeerd om een testsite klaar te hebben voor de Tourstart, maar dat is helaas niet gelukt'

Sébastien Tran, Camp in Brussels

De winnaars recycleren versleten batterijen uit bijvoorbeeld elektrische steps om er nieuwe batterijen van te maken.

Gemene deler van alle deelnemende projecten: er moet sprake zijn van duurzaam ondernemen. In het geval van Camp in Brussels, stelt Tran dat vakantiegangers die per camper naar Brussel komen zich veel bewuster zijn van hun ecologische voetafdruk. “Kampeerders zijn voornamelijk Belgen, Nederlanders, Duitsers of Fransen, ze komen dus van dichtbij. Verder zijn het vaak ecologisten en consumeren ze lokaal. Ze zijn netjes en rijden rustig. Mensen die met het vliegtuig komen om in een hotel te slapen hebben een veel grotere impact.”

The winner is ...

Uiteindelijk koos een jury donderdag de beste deelnemende start-up. Dat werd Standard 18650, dat met kleine batterijen grotere, versleten batterijen van bijvoorbeeld elektrische fietsen of steps een tweede leven geeft. Het initiatief wint een verblijf van drie maanden in de Greenbizz-incubator, een jaar begeleiding op maat door Hub.brussels en kan gratis deelnemen aan een beleggingsforum.

Standard 18650

| Standard 18650 werd verkozen tot beste deelnemer aan het Greenlab-traject.

Tran viel niet in de prijzen, maar hij gaat gewoon door met zijn project. Net als de andere deelnemers kan hij ook na dit half jaar rekenen op ondersteuning van Greenlab. Camp in Brussels hoopt in april 2020 de testsite open te kunnen stellen. Dat zal te laat zijn om een specifieke groep van campereigenaars te ontvangen: bezoekers aan de Grand Départ van de Tour de France. “Ik heb nog geprobeerd om een testsite klaar te hebben voor de Tourstart, maar dat is helaas niet gelukt”, beseft Tran de gemiste kans. “Maar dit project krijgt hoe dan ook een vervolg. Morgen ga ik verder.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, greenlab.brussels, hub.brussels, kamperen, mobilhome

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni