Eenvoudig Nederlands

Bedrijven hebben minder kantoren nodig door coronacrisis

© Saskia Vanderstichele
| 1732 Proximus lege werkvloer achtergebleven ballonen Noordwijk

Door corona werken meer mensen thuis. Ook na de coronacrisis zullen mensen meer thuiswerken. Daardoor hebben bedrijven minder kantoren nodig.

Rond het Noordstation ligt de Noordwijk. Daar staan hoge kantoortorens. Proximus heeft er twee kantoorgebouwen. Eén gebouw meet 50.000 vierkante meter. Normaal is het druk in de kantoren, maar nu is het rustig.

Wie kan thuiswerken komt niet naar het kantoor. Want thuiswerk is nu verplicht. In het gebouw van Proximus zijn 5 werknemers aanwezig. Zij missen het contact met collega's.

Minder kantoorruimte voor Proximus

Ook na corona zullen meer mensen thuiswerken. Dat zeggen experts. Bij Proximus konden werknemers al twee dagen per week thuiswerken. Na corona zullen werknemers van Proximus drie dagen per week kunnen thuiswerken.

Daardoor heeft Proximus minder kantoren nodig. De twee hoge kantoortorens zijn te groot geworden. De twee torens zijn al 32 jaar oud. Dat is oud voor een kantoorgebouw. Proximus wil een kleiner gebouw. Dat gebouw moet een plek worden waar werknemers elkaar ontmoeten.

Gemixte wijk

Andere bedrijven hebben ook minder kantoren nodig. Daarom krijgen grote kantoorgebouwen nieuwe functies. In de Noordwijk wordt ZIN gebouwd. ZIN is een nieuw bouwproject. Het gebouw zal kantoren, een hotel en woningen hebben. Op andere plaatsen in Brussel worden kantoren nieuwe woningen.

De Noordwijk verandert. Door corona gebeurt dat proces sneller. Er zullen minder mensen werken. Maar meer mensen zullen er kunnen wonen. Zo wordt de Noordwijk geen gewone kantoorwijk, maar een gemixte wijk met winkels en horeca.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?