Belasting op vliegtuigtickets kan 142 miljoen per jaar opbrengen

© Brussels Airlines
| Het aantal jobs zou met 4 procent dalen. Maar volgens de onderzoekers zou dat verlies gecompenseerd worden in andere sectoren.

Als België net zoals Duitsland een belasting op vliegtuigtickets invoert, kan dat jaarlijks 142 miljoen in het laatje brengen, maar zal in ons land 4 procent van de jobs in de luchtvaartsector verloren gaan. Dat blijkt uit een gelekte studie van de Europese Commissie.

In de Europese Unie zijn er maar zeven landen die vliegtuigtickets belasten, blijkt uit het rapport, dat de krant De Standaard kon inkijken en over bericht. België is daar niet bij. Enkel op weinige binnenlandse vluchten heft ons land een btw-tarief van 6 procent.

Moest België het voorbeeld van Duitsland volgen, dan zouden de prijzen van de vliegtuigtickets gemiddeld met 4 procent stijgen. Verder berekende de Commissie dat de CO2-uitstoot van de luchtvaart met 4 procent zou dalen, omdat er 4 procent minder passagiers zijn, wat goed is voor het klimaat. Daarnaast zou de belasting jaarlijks 142 miljoen opbrengen.

De vrees van de sector dat een belasting tot banenverlies zou leiden, wordt in de studie erkend. Het aantal jobs zou met 4 procent dalen. Maar volgens de onderzoekers zou dat verlies gecompenseerd worden in andere sectoren, waardoor het netto-effect op werkgelegenheid nul is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?