Luchtvaart wil over koninklijk paleis kunnen vliegen

Het Koninklijk Domein in Laken
Updated: 15-02-2018 - 11:20

Het directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV) vraagt aan federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) om het verbod op het overvliegen van de koninklijke domeinen van Laken op te heffen, zo meldt de krant L'Echo donderdag. Volgens de woordvoerder gaat het enkel over de routes op grote hoogte. "Het gaat niet om de de vliegroutes vanaf Zaventem. Dat is een heel ander dossier."

De DGLV roept technische redenen in voor het verzoek, maar volgens waarnemers schuilt er een politiek manoeuvre achter de tekst. Het verzoek zou de gemeenten Wemmel, Meise en Grimbergen sparen en meer vliegtuigen over Brussel laten vliegen. Een gelijkaardig parlementair initiatief werd in 2012 al eens gelanceerd door N-VA-Kamerlid Bert Wollants.

"Op een moment dat iedereen zoekt naar mogelijkheden om het vliegverkeer minder hinder te laten veroorzaken bij de omwonenden, is vliegen boven het amper bewoonde paleisdomein minstens het onderzoeken waard." geeft federaal parlementslid Bert Wollants (N-VA) aan.

Grote hoogte

Maar volgens Sven Heyndrinckx, woordvoerder van de overkoepelende FOD Mobiliteit gaat de tekst helemaal niet over een nieuwe vliegroute boven Brussel. "Nu mag je ook op 10.000 of 18.000 of zelfs 30.000 meter niet boven het koninklijk paleis in Laken vliegen. Die koker loopt tot in het oneindige", zegt hij aan BRUZZ.

"De studie vraagt gewoon dat je vanaf een bepaalde hoogte wél over het paleis mag vliegen, zodat vliegtuigen op grote hoogte daar geen rekening mee moeten houden. Het overvliegen van Brussel vanaf Zaventem is een heel ander dossier", aldus Heyndrinckx.

Het document ligt nu op het kabinet van Bellot, die meteen afstand neemt van de studie. "Er bestaat inderdaad een tekst die in die richting gaat, maar wij zijn geen vragende partij. We wachten op meer uitleg van de administratie over dit initiatief, maar we houden geen rekening met de tekst."

Vliegverbod

Ook het vliegen boven het koninklijk domein van Ciergnon, bij Namen en zelfs het centrum van Brussel - in een straal van vijf kilometer rond het Warandepark - is verboden bij wet, dit om veiligheidsredenen.

"Toch is het niet zo dat er daarom nooit over Brussel gevlogen wordt. Vliegtuigen die door de Air Traffic Control de instructie krijgen om over Brussel te vliegen, zullen dit mogen en zelfs moeten doen", zegt Dimitri de Bournonviller, specialist luchtvaartrecht voor advocatenkantoor Kennedys. "Iets waar ook effectief gebruik van wordt gemaakt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?