Belgische munten voortaan in Nederland gemaakt

© Saskia Vanderstichele
| De Koninklijke Munt van Brussel.

De Belgische euromuntstukken worden de komende vier jaar geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Dat gebeurt wel door een Belgisch bedrijf, want de instelling is in handen van groep Heylen uit Herentals. Dat meldt de federale overheidsdienst Financiën. Eind oktober sloeg de Koninklijke Munt van België in Brussel de laatste euromunten.

De productie werd er stopgezet omdat de vaste kosten te hoog opliepen. Nu werd beslist de muntslag te gunnen aan de Koninklijke Nederlandse Munt. Die is sinds eind 2016 in handen van de Belgische groep Heylen.

"De Belgische munten zullen in Utrecht worden geslagen, samen met munten uit Luxemburg en Jamaica", bevestigt het bedrijf. Dat heeft ook een vestiging in Westerlo, maar daar worden geen officiële munten gemaakt, wel jetons en penningen.

De uitbesteding vertegenwoordigt volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een besparing van bijna 3 miljoen euro per jaar. Het contract geldt voor vier jaar en omvat ook de exploitatierechten voor het slaan, het verdelen en de verkoop van de speciale Belgische herdenkingsmunten.

De Koninklijke Munt van België blijft instaan voor het ontwerp en de bestelling van de munten, alsook voor het tegengaan van valsmunterij.

Volgens de groep Heylen wordt dit jaar een productie van ongeveer 73 miljoen circulaire munten verwacht. "Het zou toch jammer zijn mocht onze Belgische groep de circulatiemunten maken voor 60 landen, maar niet voor ons eigen land. Met een aanbesteding met vier kandidaten weet je echter nooit. We zijn blij en vereerd met deze opdracht. We kunnen nu met een knipoog zeggen dat alle Belgen klant zijn bij Groep Heylen", aldus topman Wim Heylen over de opdracht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?