Belgische staat verloor 60 miljoen euro aan Brussels Airlines

© Brussels Airlines
| Brussels Airlines, hoofdzetel.

De federale overheid heeft bij de verkoop van Brussels Airlines 60 miljoen euro verloren, berekende La Libre Belgique zaterdag.

De staat had in 2001-2002, toen geld nodig was om een opvolger voor Sabena op te richten, een lening toegekend van 125 miljoen euro. De lening was via de federale participatiemaatschappij (FPIM) aan SN Airholding geschonken. Op die lening werden intresten betaald, maar dat gebeurde volgens de krant slechts in beperkte mate, omdat de luchtvaartmaatschappij jarenlang financiële problemen kende.

In 2009, kort nadat Lufthansa in het kapitaal van Brussels Airlines stapte, werd de lening omgezet in winstbewijzen. Die zouden recht geven op een dividend, maar de luchtvaartmaatschappij maakte verlies en keerde dus geen dividend uit. In 2016 nam Lufthansa alle aandelen van Brussels Airlines over en werden de winstbewijzen geannuleerd, zoals afgesproken in 2009. De Duitsers verschaften wel een kredietgarantie van 50 miljoen euro.

Volgens La Libre leed de FPIM tussen 2002 en 2016 dus 75 miljoen euro verlies op de geïnvesteerde 125 miljoen. Als men daar de betaalde intresten van aftrekt -zo'n 15 miljoen euro- komt het verlies uit op 60 miljoen voor de Belgische overheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?