Bioboeren kampen met overschotten: Bees Coop tijdelijk open voor niet-coöperanten

EC
© BRUZZ
05/08/2022

De coöperatieve supermarkt Bees Coop in Schaarbeek is deze maand uitzonderlijk open voor iedereen, en niet alleen voor de eigen aandeelhouders. De supermarkt doet dat naar eigen zeggen om zijn producenten te ondersteunen. Het gaat om bioboeren - binnen en buiten Brussel - die hun overschotten niet verkocht krijgen.

Dat melden de Franstalige zenders RTBF en BX1 vrijdag. Bees Coop is normaal alleen toegankelijk voor de eigen aandeelhouders of coöperanten. Wie zich inkoopt, engageert zich om er enkele uren per maand te komen werken. Uitzonderlijk kunnen deze maand ook andere klanten langskomen. De supermarkt doet dat naar eigen zeggen voor hun leveranciers.

“Wij zien al een tijdje dat minder mensen producten in biowinkels kunnen betalen. Tijdens de vakantiemaanden speelt dat nog meer omdat veel vaste klanten met verlof zijn,” zegt Geneviève Boxus van Bees Coop. Ook bij hen daalt de vraag van de eigen coöperanten deze maand omwille van vakanties.

Meer klanten aantrekken

“Onze boeren hebben veel geteeld, maar kunnen het niet allemaal verkopen. Sommige boeren oogsten zelfs niet alles op hun veld. Terwijl ze normaal in de zomermaanden veel groenten verkopen: dat is een belangrijk deel van hun omzet voor het hele jaar,” zegt Boxus. Het gaat om biologische boerderijen in het hele land, zegt ze. “Voor ons is het belangrijk dat de boeren kunnen overleven. Het zijn onze leveranciers.”

Bees Coop kiest er nu voor om de eigen bestellingen niet te verlagen, maar hun klantenbestand (tijdelijk) uit de breiden. Wie wil komen winkelen, kan dat nog tot en met 31 augustus. “In september zullen we kijken of dat volstaat,” zegt Boxus.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni