| Narcissen, de eerste bloeiers op het nieuwe veld van FleurAkker.

Bloemenpluktuin FleurAkker heeft nieuw, groter veld langs fietsroute

HUB
© BRUZZ
12/04/2022

FleurAkker, de zelfpluktuin met bloemen van Atelier Groot Eiland, gaat de lente in met een nieuw, veel groter terrein aan de Bosstraat in Jette. “Nu liggen we veel meer in het zicht,” zegt biobloemenboerin Annemie Knaepen.

FleurAkker is verhuisd. De biologische bloemenpluktuin ging vorig jaar van start op het veld van groentenpluktuin Courjette aan de Schapenweg bij het Laarbeekbos. Atelier Groot Eiland, dat beide tuinen onder zijn hoede heeft, pacht die grond van eigenaar VUB.

Groot Eiland had ook een project ingediend bij Terre-en-vue, een organisatie die bemiddelt tussen eigenaars van landbouwgrond en boeren op zoek naar een akker. Zo kwam er vorig jaar een groot, braak terrein van de gemeente Jette beschikbaar in de Bosstraat, ook aan het Laarbeekbos gelegen, maar in het lagere gedeelte, naast de spoorlijn en het fietspad richting Zellik. Groot Eiland kreeg het in bruikleen voor tien jaar en er werd beslist om de bloemenpluktuin te verplaatsen.

Met de verhuizing krijgt bloemenboerin Annemie Knaepen, die de pluktuin beheert, een groter veld ter beschikking. “Boven, aan de Schapenweg, bewerkte ik 750 m², nu teel ik op 1.500 m², het dubbele dus.” Ook Courjette wordt groter. De groentenpluktuin zal de vrijgekomen plek aan de Schapenweg benutten en krijgt ook een flink stuk van het nieuwe veld aan de Bosstraat voor zijn bewaarteelt. Dat zijn teelten zoals pompoenen, kolen en uien, die veel plek en tijd vergen. Maar de zelfpluk van groenten zal alleen aan de Schapenweg gebeuren.

"Groentenpluk is een vervanging van een bezoek aan de supermarkt, terwijl bloemen plukken echt een gezinsactiviteit is"

Annemie Knaepen, FleurAkker

1762 bloemen bewerkt Annemie Knaepen

Knaepen is heel tevreden met de nieuwe locatie van het bloemenveld. “Boven, aan de Schapenweg, lagen we toch wat verscholen,” zegt ze. “Dit is een interessantere plek voor mij. Ik lig nu aan een fietsroute, langs de hoptelers van Les houblons de Bruxelles, er passeert veel meer volk. De Chalet van Laarbeek en de speeltuin zijn vlakbij. Velen maken er een dagje uit van.”

Mensen kunnen nu wel niet meer op één plek hun bloemen en hun groenten plukken. “Klopt,” zegt Knaepen. “Maar we hebben ondertussen begrepen dat het twee verschillende activiteiten zijn. Groentenpluk is een vervanging van een bezoek aan de supermarkt, terwijl bloemen plukken echt een gezinsactiviteit is.”

Rijkere oogst

Dit jaar belooft de oogst van FleurAkker veel rijker te worden. “Vorig seizoen was eigenlijk een test. We begonnen pas in maart, het voorjaar was koud en nat en voor mij was alles nieuw, ik moest uitzoeken wat werkt en wat niet,” zegt Knaepen, die op het veld geholpen wordt door vrijwilligers van Groot Eiland, mensen die in het normale arbeidscircuit niet aan de bak komen.

Deze keer, op het nieuwe terrein, begonnen ze veel vroeger. “We zijn al in de zomer gestart met het bewerken en composteren van de aarde. De grond was in de herfst dus helemaal klaar voor het planten”. In oktober, november staken ze een kleine vijfduizend bloembollen in de grond, veel narcissen en ook sieruien en zomerklokjes. “Neen, geen tulpenbollen. Het Laarbeekbos zit vol konijnen, dat heb ik vorig jaar meer dan eens ervaren, en konijnen zijn dol op tulpen.”

Knaepen wil dit jaar meer inzetten op groen en kruiden als boeketvullers. “Een kruid als kaneelbasilicum bijvoorbeeld, heel mooi om te zien, met trosjes paarse bloemen, maar ook heel lekker geurend.” Ook wil ze meer vaste planten in het assortiment, met name lage struiken als vrouwenmantel en de kerrieplant.

Abonnement

De narcissen staan ondertussen in bloei, de eerste bloemen kunnen dus geplukt worden. FleurAkker hanteert de principes van Community Supported Agriculture (CSA). De pluktuin werkt op abonnementsbasis. Wie intekent, deelt zowel in de voor- als in de tegenspoed van het veld.

Vorig jaar waren er zeventig abonnees. “Redelijk weinig dus, maar het was dan ook een proefjaar.” Om het nieuwe veld leefbaar te houden zijn er volgens Knaepen zeker tweehonderd deelnemers nodig.

De abonnementsprijs is wel met tien procent gestegen, een gevolg van de investeringen die FleurAkker moest doen, onder meer in een nieuwe serre. Een klein plukabonnement, voor wie eens om de twee weken wil langskomen, kost 165 euro. Voor een wekelijks plukabonnement betaal je 275 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Economie, FleurAkker, courjette, pluktuin, bloemen, bloemenverkoop, Annemie Knaepen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni