BNP Paribas Fortis schrapt 2.200 banen

© PhotoNews
| Bankkantoor BNP Paribas Fortis.

BNP Paribas Fortis wil tegen eind 2021 267 van zijn 678 bankkantoren sluiten. Dat heeft de bank vrijdagochtend bekendgemaakt.

Zoals verwacht sneuvelen er ook zo'n 2.200 banen tegen die datum. Dat wil het bedrijf "zoveel mogelijk via natuurlijk verloop en via plannen voor vrijwillig vertrek" realiseren.

De afbouw komt er omdat klanten steeds vaker digitaal bankieren, via computer, tablet of smartphone, en dus minder vaak hun kantoor binnenstappen. "We moeten rekening houden met de exponentiële evolutie van digitaal bankieren en bankieren op afstand, terwijl we een sterke fysieke aanwezigheid behouden op de Belgische markt", klinkt het in een persbericht.

BNP Paribas Fortis had begin dit jaar nog 678 kantoren. Tegen eind 2021 zullen er 411 overblijven. Vier op de tien kantoren gaan dus dicht. In diezelfde periode zullen er ongeveer 2.200 voltijdse banen verdwijnen.

De bank benadrukt dat dat zal gebeuren in overleg met de sociale partners.

1,9 miljard euro winst

BNP Paribas Fortis boekte vorig jaar een nettowinst van ruim 1,9 miljard euro en zal opnieuw 1,8 miljard euro aan dividenden uitkeren aan zijn Franse moeder BNP Paribas. Dat meldt de Belgische bank bij de publicatie van zijn jaarcijfers.

In 2015 stroomde al eens 2 miljard euro naar Frankrijk. Dat buitengewoon dividend kreeg toen kritiek van de vakbonden, omdat de bank toen net een plan had gelanceerd waarbij op drie jaar ruim duizend arbeidsplaatsen zouden verdwijnen. Ook deze keer valt de miljardentransfer dus samen met de start van een driejarenplan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?