Brexitangst drijft Russische miljonairs naar Brussel

© www.meuwissen.com
| Vastgoedmakelaar Ignace Meuwissen (links) met zijn vrouw, in het midden Prins Albert II van Monaco, rechts een Oekraïense staalmagnaat en zijn vrouw.

De onzekerheid rond de brexit en bijbehorende belastingsregels maakt dat rijke Russen hun toevlucht zoeken in de Benelux. “In Brussel is daarvoor al een heel gebouw aangekocht,” zegt de Limburgse vastgoedmakelaar Ignace Meuwissen.

Russische en Oost-Europese oligarchen zoeken al jaren onderkomen in de meest exclusieve panden van Londen. Maar de chaos rond de brexit – en bijbehorende fiscale onzekerheid – noopt de miljonairs tot een plan B.

Enter Ignace Meuwissen, gerenommeerd vastgoedmakelaar voor precies dat rijke Russische publiek. Twee jaar geleden verkocht hij nog een luxeflat in Parijs van 1.200 vierkante meter voor 65 miljoen euro, aan een regeringsfunctionaris in Kazachstan.

Deze keer moet Meuwissen 15 tot 20 Oost-Europese families helpen verhuizen uit Londen naar locaties in de Benelux. Daarvoor heeft hij een overeenkomst afgesloten met financieel specialist PWC en een private bank, zo meldt de website derijkstebelgen.be en bevestigt Meuwissen aan BRUZZ.

Brusselse huizen zijn te klein

“Het moeilijkste is om geschikte locaties te vinden. Ik weet niet of je de huizen in Londen kent? Die zijn vele malen groter dan wat er hier te vinden is. Daar kunnen de families rekenen op 3.000 m² woonruimte. Voor Brussel hebben we dat moeten bijstellen naar 1.000 m²,” zegt Meuwissen.

Daarvoor betaal je in Brussel al snel 10 miljoen euro. De klanten zijn niet gemakkelijk: zelfs een vroegere ambtswoning van de Amerikaanse ambassadeur in Ukkel beantwoordt niet aan hun noden. Nu is er dan toch een gebouw in Brussel aangekocht voor een familie.

“In eerste instantie ging het om een penthouse. Dat oppervlak was echter te klein, maar gelukkig heb ik de appartementen eronder ook kunnen kopen, waardoor het gebouw toch aan de eisen voldoet,” aldus Meuwissen.

1 miljard

Om welk gebouw het gaat, wat het gekost heeft en om welke families het gaat, wil Meuwissen niet kwijt. In totaal zou Meuwissen in de Benelux voor meer dan 200 miljoen euro aan woningen aankopen. De verkoop van de Londense huizen zou meer dan 1 miljard opleveren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?