Brussel commercieel aantrekkelijkste stad van Europa

Brussel is op de Europese beurs voor commercieel vastgoed Mapic in Cannes uitgeroepen tot de commercieel aantrekkelijkste stad van Europa. Brussel haalde het van Kortrijk en de Poolse stad Lodz. Minister van Handel Cerexhe noemt de prijs een beloning voor de inspanningen van het Gewest.

Brussel kreeg de award omdat ze de enige Belgische stad is waar de handelspanden vlot verhuurd raken en de leegstand van winkels dit jaar is gedaald.

Brussel slaagde er ook in twee internationale ketens binnen te halen en mag voor nog negen ketens een locatie zoeken. Ook de geplande overkoepeling van de Nieuwstraat maakte indruk op de jury.

Marc De Geest van Brussels Louise is opgetogen met de award, maar relativeert tegelijkertijd. "De award zet Brussel op de kaart, en zal waarschijnlijk heel wat nieuwsgierige mensen naar de hoofdstad lokken. Langs de andere kant komt de award er op een vastgoedbeurs. Vastgoed is een belangrijk aspect van handel, maar er is meer. We moeten wakker worden en ervoor zorgen dat niet alle nieuwe ketens opengaan in Antwerpen, maar in Brussel. Al moeten we niet enkel op ketens mikken, maar ook eigen winkels openen."

'Investeringen lonen'
"Deze internationale beloning, verleend door de professionals van de handel, erkent de belangrijke geleverde inspanningen door het Brussels Gewest voor de aantrekkelijkheid van zijn handelskernen," reageert een verheugde minister van Handel Benoît Cerexhe (CDH). De minister zegt dat de middelen die het Gewest investeert in commerciële heropleving op zes jaar tijd verviervoudigd zijn tot meer dan 6 miljoen euro per jaar.

Cerexhe wijst onder meer op de inspanningen van Atrium, dat in meer dan twintig wijken kleine ondernemers begeleid en adviseert. "Daarnaast zorgde de recente opening van de vernieuwde Guldenvliesgalerij en Anspachgalerij voor een heropleving in respectievelijk de boven- en de benedenstad."

De minister vindt dat hij een schouderklopje verdient. "Vandaag plukken we de eerste vruchten van het politieke voluntarisme sinds de redactie van het 'Witboek van de handel' in 2005 en het 'Schema voor Handelsontwikkeling' in 2006. Deze prijs is een beloning voor de reeds geleverde inspanningen, maar mag in geen geval een eindpunt zijn," aldus nog Cerexhe. "Het is eerst en vooral een formidabele aanmoediging om op de ingeslagen weg voort te gaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?