De eerste vier maanden van 2018 gingen in Brussel al 1.013 zaken failliet: een stijging van 46% tegenover dezelfde periode vorig jaar

| (archiefbeeld)

Brussel ging coronacrisis in met hoogste aantal zombiebedrijven

© Belga
14/05/2021

Uit onderzoek van de dataexpert Graydon blijkt dat bijna één op de tien bedrijven in België nog vóór de coronacrisis aan de alarmbel had moeten trekken omdat het nog amper levensvatbaar was. Brussel telde met twaalf procent het hoogste aantal zombiebedrijven. Dikwijls gaat het om kleine eenmanszaken.

Bijna één op de tien bedrijven in België is nog amper levensvatbaar, ook al had het de voorbije 15 maanden recht op coronasteun. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vrijdag. Uit onderzoek van de dataexpert Graydon blijkt immers dat bijna een op de tien bedrijven de alarmbellen nog voor de coronacrisis hadden moeten doen afgaan, omdat hun schulden groter waren dan hun bezittingen.

Dat betekent dat het eigen vermogen negatief is en dat bij een liquidatie van het bedrijf de schuldeisers zelfs na de verkoop van alle activa niets van hun geld terugzien. Meer dan 36.000 van de 390.000 vennootschappen die een jaarrekening moeten neerleggen worstelen al drie jaar lang met een negatief eigen vermogen en blijven aanmodderen met reddings­plannen.

Brussel telt met twaalf procent het hoogste aantal zombiebedrijven, gevolgd door Wallonië met elf procent en Vlaanderen met acht procent zombiebedrijven. Vaak gaat het om piepkleine bedrijven: twee op de drie zombiebedrijven hebben geen personeel. In de andere bedrijven werken in totaal 45.000 mensen. Meer dan 9.000 van die jobs zijn in de horeca. Andere zombiesectoren zijn rusthuizen, schoonmaakbedrijven, transport, beveiliging, kleinhandel, wellness en lichaamsverzorging.

Dikwijls zijn het kleine eenmanszaken, van snack- en koffiebars tot nacht- en belwinkels. De cijfers slaan op de situatie vóór de coronacrisis losbarstte. De grote vraag wordt in welke mate de schok van de pandemie de zombiebedrijven ook doet sterven. Graydon raamt het extra kapitaal dat ze nodig hebben om weer onder de levenden te komen op 5,3 miljard euro. Meer dan 3 miljard daarvan zou nodig zijn in vennootschappen zonder personeel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni