Brussel krijgt 'Charter van het Nachtleven'

Steven Grumiau
© Belga - BRUZZ
20/05/2019
Updated: 20/05/2019 18.58u

De Sint-Jacobswijk in de Stad Brussel, ook gekend als de uitgaanswijk van de LGBTQI+-gemeenschap, krijgt in samenwerking met het Brussels Gewest als eerste een 'Charter van het Nachtleven'. Horeca-uitbaters ondertekenen het charter op vrijwillige basis.

De handelaars en inwoners in de wijk waren zelf vragende partij voor een charter dat de strijd aangaat met discriminatie, overmatig drankgebruik, geweld en lawaaioverlast. De intekening van de uitbaters op het charter is niet verplicht.

Van de dertig handelaars in de Sint-Jacobswijk die als eerste de kans kregen om zich aan te sluiten, toonden vijftien uitbaters zich al bereid om het charter te ondertekenen. "Als je die handtekening op het papier zet, geeft dat een extra engagement en ga je het strenger naleven. Ik geloof ook dat het charter de contacten met de omwonenden zal verbeteren", zegt Julien Vandersmissen, manager van de bar 'Le Belgica'.

Via een sticker op de ruit tonen de uitgaansgelegenheden dat zij zich inzetten voor de strijd tegen overmatig alcoholgebruik, geluidsoverlast en elke vorm van discriminatie of ongewenst seksueel gedrag tegen hetero's en holebi's . In het charter zijn de verschillende situaties die vermeden moeten worden uitgelegd en voorzien van praktische tips om in te grijpen.

Gratis voorbehoedsmiddelen

"Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling dat de café-uitbaters niet-alcoholische dranken goedkoper maken," zegt bevoegd staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) aan BRUZZ. "Op deze manier drinkt men gemakkelijker eens een softdrink."

"Verder moet seksueel contact ook altijd veilig gebeuren: heel wat van de bars die het charter ondertekend hebben bieden nu ook gratis voorbehoedsmiddelen aan. Het is de bedoeling dat de uitbaters de klanten op deze manier sensibiliseren."

Samen met de stadsdiensten, preventiediensten en de politie wordt er een platform gecreëerd waar sneller samen tot een oplossing gekomen kan worden, in plaats van repressief op te treden. "We willen het charter ook afsluiten met andere wijken en gemeentes, want je ziet ook buiten Brussel-Stad een steeds bruisender nachtleven", klinkt het bij Debaets nog, "Denk maar aan Sint-Gillis of Elsene."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Muziek , Bianca Debaets , Philippe Close , nachtleven , nachtburgemeester

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni