Top over nachtleven: ‘Eindelijk draagkracht voor nachtbeleid in Brussel’

© Fille-Roelants
| Fuse

Op vier locaties in Brussel verzamelen nog tot en met zaterdag ‘nightlife professionals’ van over de hele wereld, voor de conferentie NIGHTS2018. Bram Smeyers van nachtvereniging 24H Brussels is er een van. Na de verkiezingen is hij door alle nieuwe bestuurspartijen gecontacteerd. “Ik heb het gevoel dat er nu eindelijk voldoende draagkracht voor een echt nachtbeleid is.”

NIGHTS2018 is een internationale conferentie over de nachteconomie die de komende dagen plaatsvindt in Brussel. NIGHTS hield eerder al twee keer halt in Berlijn en een keer in Padua.

Maar voor de vierde editie koos de organisatie dus Brussel, omdat “België een zeer divers en rijk nachtleven heeft, bekendstaat voor zijn festivals van wereldklasse, zijn geweldige clubscène en zijn grote variatie aan bars en restaurants.”

Drugstrends en boze buren

Van de nieuwste drugstrends tot het belang van vrijwilligers voor het uitgaansleven, nachtbeleid op EU-schaal of ‘best practices’ om om te gaan met boze buren: de komende dagen kunnen internationale nachtprofessionals erover praten in de Fuse, C12, ING Art Center en het BIP. Bram Smeyers van 24HBrussels, een organisatie die de belangen van de Brusselse 'feestscene' behartigt, zal er onder meer een debat over ‘night ambassadors’ modereren.

Zo’n conferentie is broodnodig, vindt Smeyers. “Het stadsbestuur zou dringend moeten onderzoeken hoeveel het uitgaanscircuit in Brussel opbrengt. Mocht Brussel de omzet kennen, dan zouden misschien sneller maatregelen volgen.”

Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, op 3 oktober, organiseerde 24HBrussels nog een politiek debat over het nachtleven in Brussel. 24H Brussels stelde er aan Brusselse politici vragen als 'Moet er meer openbaar vervoer zijn 's nachts?' of 'Moet het nachtleven uit de binnenstad geweerd worden?'

'Meer dan politieke stunt'

Op dat moment hadden alle politieke partijen oren naar de verzuchtingen van het uitgaanscircuit, en het lijkt erop dat er tijdens de komende legislatuur mogelijk ook een antwoord op komt. Smeyers laat weten dat de partijen uit de nieuwe bestuursploeg in Brussel-Stad, Ecolo, PS en Change.Brussels, hem al hebben aangesproken in verband met een uitgaansbeleid.

“Dat bewijst dat dit meer is dan een politieke stunt tijdens de verkiezingen. Dit is een grote stap. Er werd ons al veel beloofd in verband met zo'n uitgaansbeleid, maar ik heb echt het gevoel dat daar nu eindelijk voldoende draagkracht voor is”, zegt Smeyers.

Hij laat zich de komende dagen onderdompelen op de conferentie en hoopt van de internationale sprekers te leren hoe het nachtleven in de stad beter georganiseerd kan worden. Het Brusselse uitgaanscircuit opperde zelf eerder al het idee van een 'nachtburgemeester', en burgers en zelfs politici zijn vragende partij voor meer openbaar vervoer tijdens de nachtelijke uren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?