| Noctisbussen rijden nu bijna alleen naar het zuidelijke deel van het gewest.

Schaarbeek vraagt nachtbuslijn in noorden gemeente

SDS
© BRUZZ
30/05/2018

Schaarbeek vraagt het Gewest om de (her)invoering van een nachtbuslijn op haar grondgebied, langsheen het traject van tram 92. 'Schaarbeek is de tweede grootste en tweede jongste gemeente van het gewest, en is zowat een blinde vlek op de Noctis-kaart.'

De Schaarbeekse gemeenteraad keurde daarover woensdagavond unaniem een motie goed van raadslid Thomas Eraly (Ecolo).

"Schaarbeek blijft gestaag groeien, en is met 133.000 inwoners de tweede grootste gemeente van het gewest", luidt de motie. Daarnaast is de gemeente met een gemiddelde leeftijd van 34,9 jaar ook de tweede jongste van het gewest.

"De Noctis-buslijnen op het grondgebied van de gemeente zijn net als in het hele gewest zeer ongelijk gespreid. Daardoor zijn de meest dichtbevolkte wijken van Schaarbeek 's nachts zeer moeilijk bereikbaar. Het enige alternatief zijn de Collecto-taxi's, maar die zijn duurder voor zowel de reizigers als de gemeenschap", luidt de motie.

"Een supplementaire lijn zou het isolement van meerdere wijken doorbreken, en een passend openbaarvervoersaanbod bieden aan mensen die geen ander vervoer kunnen betalen."

Eindhalte Schaarbeek Station

Omdat het Gewest momenteel met de MIVB onderhandelt over een nieuw beheerscontract, ruikt Schaarbeek een kans om de nachtbussen te herintroduceren. Bij een besparingsronde in 2010 werden drie nachtbuslijnen naar het noorden van Brussel afgeschaft (op zeven geschrapte in totaal), en Schaarbeek was daar een van de voornaamste slachtoffers van.

Concreet vraagt de gemeente een nieuwe Noctis-lijn tussen de Beurs en Schaarbeek Station, volgens het traject van tram 92. Sint-Servaaskerk, Pogge, Eenens, Verboekhoven, Prinses Elisabeth en Schaarbeek Station zouden de haltes moeten worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , Noctis , nachtbus , Prinses Elisabeth , Schaarbeek station , Thomas Eraly

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni