Brussels Airlines in beroep tegen nieuwe belastingen op luchthaven Zaventem

© Belga
21/03/2023

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines en haar zustermaatschappijen Lufthansa en Swiss trekken naar de Raad van State tegen het nieuwe systeem van variabele tarieven voor vliegtuigen op Brussels Airport. Dat heeft Brussels Airlines bevestigd na berichtgeving door de Franstalige krant Le Soir.

De luchthavens verzetten zich tegen de belastingen die minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) uitwerkte. De luchthavens moeten vanaf 1 april deze zogenoemde 'Terminal Navigation Charges' betalen aan luchtverkeersleider Skeyes. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van de uitstoot en de afstand van de voertuigen.

Volgens de luchtvaartmaatschappijen hinderen de nieuwe regels hen in hun eigen inspanningen om naar een nuluitstoot van CO2 te gaan tegen 2050. Zo wijzen ze erop dat het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (sustainable aviation fuel of SAF) niet aangemoedigd wordt.

Het geld dat ze verliezen aan die heffingen, kunnen ze niet gebruiken om te investeren in SAF of in nieuwe en zuinigere vliegtuigen, klinkt het.

De maatschappijen hekelen ook de bijkomende lasten op korteafstandsvluchten - zeker voor bestemmingen waarvoor geen alternatief bestaat zoals een hogesnelheidstrein.

De luchthavens vrezen tot slot "een negatieve impact op de belangrijke rol van de luchthaven als draaischijf". Ze stellen dat de positie van de luchthavens al verzwakt is door de 'inschepingstaks'. Die belastingmaatregel uit 2022 is bedoeld om korte vluchten te ontmoedigen.

Nieuwe heffingen wegens geluidsoverlast

In juni wil minister Gilkinet ook een voorstel op de regeringstafel leggen om het systeem van de 'quota count', een score voor elk vliegtuig op basis van hun geluidsniveau, te hervormen. "De regels zijn al veertien jaar niet meer aangepast", zegt hij aan Le Soir. "We willen luchtvaartmaatschappijen aanmoedigen om hun minder luide vliegtuigen te gebruiken om naar Brussel te komen."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni