Brussels Airlines onthult de Aerosmurf

© Brussels Airlines
| Marta Mascellani won de ontwerpwedstrijd van Brussels Airlines, en vliegt zondag met de Aerosmurf weer naar huis in Milaan. In de cockpit: haar broer, piloot bij Brussels Airlines en Marta’s persoonlijke connectie met België

1.415 mensen zonden een idee in, maar uiteindelijk ging de Italiaanse Marta Mascellani met de eer lopen om een vliegtuig voor Brussels Airlines te ontwerpen. Het door het publiek verkozen smurfendesign zal voortaan België vertegenwoordigen op een Airbus A320 met de veelzeggende naam 'Aerosmurf'.

Brussels Airlines voegde zaterdag een vijfde vliegtuig toe aan haar reeks van Belgian Icons, een serie van beschilderde vliegtuigen.

"We wilden graag te weten komen wie volgens het publiek de beste vliegende ambassadeur van België zou zijn. Daarom lanceerden we een wedstrijd waarbij iedereen die België een warm hart toedraagt zijn design of idee kon insturen. Het aantal ideeën was overweldigend, van frieten tot de saxofoon", zegt Tanguy Cartuyvels, vicepresident marketing bij Brussels Airlines.

Maar uiteindelijk wonnen de Smurfen, die dit jaar hun 60ste verjaardag vieren en behoren tot Belgiës meest populaire stripfiguurtjes.

Smurfin is pilote

De tekenaars van studio Peyo herwerkten het design van winnares Marta tot een 3D-versie die past op de romp van het vliegtuig. Het resultaat is een vliegtuig met 19 smurfen, zowel passagiers als crew, die met elkaar interageren. In de cockpit vinden we Smurfin terug als kapitein, naast co-piloot Grote Smurf.

Het design bevat vele Belgische details die verwijzen naar de vele andere ideeën die ingediend werden tijdens de wedstrijd. Op de linkerkant van het vliegtuig zien we Muzieksmurf die de Brabançonne speelt op een saxofoon – een Belgische uitvinding – samen met een andere smurf die harmonica speelt, verwijzend naar Toots Thielemans.

Gargamel en Azrael

Op de trolley van de crewsmurf is een miniatuurversie van het Atomium te vinden. Op de rechterkant van het vliegtuig serveert een andere crewsmurf Belgische frieten en wafels aan de smurfpassagiers. Aerosmurf heeft ook nog twee verstekelingen, Gargamel en Azrael, die proberen te ontsnappen door een luik in de buik van het vliegtuig. Een visuele traktatie voor de vliegtuigspotters, meldt Brussels Airlines, aangezien de twee enkel zichtbaar zijn tijdens het opstijgen en landen.

Onder leiding van Airbrush-specialist André Eisele werkten 14 artiesten 14 dagen non-stop om het design met de hand op het vliegtuig te schilderen. Aerosmurf zal tot 2023 deel uitmaken van de Brussels Airlines vloot.

Zondag om 9.50 uur zal Aerosmurf opstijgen voor zijn allereerste vlucht naar Londen (vlucht SN2093).

Bekijk de beeldengalerij van het vliegtuig hier:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?