Ans Persoons (vooruit.brussels)

| Staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit.brussels), onder meer bevoegd voor Buitenlandse Handel.

Brusselse bedrijven ontgoocheld over wegvallen exportsubsidies

Emmanuel Vanbrussel
© BRUZZ
21/11/2023

De Brusselse regering heeft in alle stilte de steun aan exporterende bedrijven geschrapt om de begrotingsput voor 2024 wat te dempen. Honderden, vaak kleine, exportbedrijven zijn onaangenaam verrast.

Door de exportsteun af te schaffen, bespaart de Brusselse regering 4 miljoen euro in de gewestbegroting voor volgend jaar. "In 2024 nemen we een pauze om het instrument te evalueren en te kijken hoe we het in de toekomst effectiever kunnen maken," verklaarde staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit.brussels), onder meer bevoegd voor Buitenlandse Handel, maandag in het Brussels Parlement.

Het gaat om de subsidies die Brusselse bedrijven konden krijgen via de overheidsdienst Brussel Economie en Werkgelegenheid om de kosten aan buitenlandse handelsbeurzen en andere promotie-evenementen deels te dekken. De toegekende subsidie bedraagt gemiddeld 4.000 euro per bedrijf.

Dat relatief kleine bedrag wijst erop dat niet zozeer grote bedrijven, maar vooral kleinere, exportgerichte kmo's op de subsidies rekenden. Sommige ondernemingen hadden hun deelname aan een buitenlandse vakbeurs al bevestigd voor komend jaar en zien nu de ingecalculeerde subsidie onverwacht wegvallen.

Delokalisatie

Volgens de bedrijvenkoepel Beci worden de Brusselse kmo's zo "opgeofferd op het altaar van de bezuinigingen" en gekortwiekt in hun inspanningen om nieuwe buitenlandse klanten te vinden. "Dit is opnieuw een beslissing die de uittocht van Brusselse bedrijven naar Vlaanderen en Wallonië zal verergeren." Beci roept op om de exportsteun ook in 2024 nog toe te kennen.

Persoons relativeert het gevaar op delokalisatie naar de andere gewesten, zo noteerde zakenkrant L'Echo, en noemt de besparing "moeilijk, maar noodzakelijk." Beci erkent overigens dat de Brusselse begroting er beroerd aan toe is en luidde maandag nog de alarmbel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni