Olivier Willocx, CEO van de Brusselse ondernemersorganisatie Beci

| Olivier Willocx, CEO van de Brusselse ondernemersorganisatie Beci.

Beci trekt aan alarmbel: ‘Gewest op weg naar faillissement’

© BRUZZ
20/11/2023

Beci, de Brusselse Kamer van Koophandel, maakt zich zorgen over de Brusselse begroting voor 2024. “Dit beleid effent duidelijk de weg naar het faillissement van het Gewest.”

“De schuld is eind 2022 opgelopen tot 11,4 miljard euro en de inkomsten liggen 1,4 miljard euro onder de uitgaven tijdens een verkiezingsjaar,” schrijft Beci (Brussels Enterprises Commerce & Industry) maandag in een persbericht. Volgens hen zou Brussel het risico lopen op een lagere rating door kredietbeoordelaars.

Olivier Willocx, ceo van Beci, benadrukt de urgentie: “Bedrijven houden van Brussel en doen hun best om de stad aantrekkelijk te maken. Daarom is het hoog tijd om orde op zaken te stellen.”

Volgens de Brusselse Kamer van Koophandel staat Brussel in voor 20 procent van het bruto binnenlands product (dus voor meer dan 100 miljard euro per jaar), heeft het meer dan 30.000 bedrijven en 70.000 zelfstandigen op zijn grondgebied. In totaal biedt het Gewest werk aan zo’n 700.000 mensen.

‘Brussel leeft boven zijn stand’

“Er stromen van alle kanten rampzalige analyses binnen over de toestand van de financiën in ons Gewest,” zegt Willocx. “Al die ondernemingen klagen de overheidsmaatregelen van de afgelopen jaren aan. Dit beleid effent duidelijk de weg naar het faillissement van het Gewest. Brussel leeft ver boven zijn stand.”

Ter vergelijking: vijf jaar geleden bedroeg de schuld 4,7 miljard euro. “Volgens alle prognoses van deskundigen zal die schuld binnenkort drie keer zo hoog liggen, en twee keer zo hoog als de inkomsten. De uitgaven zijn duidelijk niet onder controle, en de inspanningen binnen elk departement zijn ontoereikend,” aldus Willocx.

De inkomsten dalen mede door de vastgoedcrisis. Daarbovenop komen nog de belastingverlagingen op onroerend goed, meldt Beci. “De sector is hard getroffen door de brutale stijging van rentevoeten en milieunormen. En dan hebben we het nog niet eens over de voornaamste bron van inkomsten voor Brussel, de personenbelasting: met een indexering boven de 11 procent vorig jaar, is het wel verrassend om slechts een stijging van 7 procent in de personenbelasting te zien.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni