Brusselse handelaars wachten start solden hoopvol af: 'Wij hebben jullie nodig'

© PhotoNews
| In de Nieuwstraat kon je tijdens de solden voor corona over de koppen lopen. (archiefbeeld)

Zonder zorgen van de ene naar de andere winkel slenteren zit er voor de solden van dit jaar niet in. Brusselse handelaars vinden de verstrengde coronamaatregelen terecht, maar vrezen toch voor een negatief effect op de solden die op 1 augustus starten.

“We hebben geen kristallen bol, maar we vermoeden dat het geen goede solden zullen zijn,” zegt Quentin Huet van de Brusselse handelsvereniging Shopera. Door een opflakkering in het aantal coronabesmettingen heeft de Veiligheidsraad besloten om de mondmaskerplicht te verstrengen en mogen klanten maximaal 30 minuten in een winkel blijven. Ze moeten bovendien alleen shoppen. Huet, die het woord voert voor de handelaars tussen de Beurs en Rogier, merkt op dat er sinds de laatste Veiligheidsraad minder mensen komen winkelen. De handelsvereniging van de Naamse Poort maakt dezelfde observatie als Shopera: “Sinds zaterdag zijn er minder klanten en de handelaars hebben schrik dat dat ook tijdens de solden zo zal blijven.”

Bang en boos

De manager van Shopera legt uit dat de handelaars niet alleen bang, maar ook boos zijn. Minister van Economie Nathalie Muylle besloot om de solden, die normaal in juli van start gaan, te verplaatsen naar augustus. “In de maand juli zagen de Brusselse handelaars al hun klanten naar Nederland of andere buurlanden trekken om te shoppen, omdat daar wel solden waren. Dat is op federaal niveau beslist, maar veel handelaars waren hier niet blij mee.” Bovendien schakelden volgens Huet veel klanten over naar online shoppen.

Karen Scott, eigenaar van een schoenenwinkel in de Gulden Vlies-galerij, spreekt vol verwachtingen over de solden: “De vorige maanden hadden we minder inkomsten. De mensen die na hun werk naar de winkel kwamen doen nu aan telewerken en ook de toeristen blijven weg. Ik hoop dat de solden goed gaan opleveren om dit te compenseren.”

Toch is er ook plaats voor optimisme. Mathias Blot, directeur van het shoppingcentrum Docks aan de Lambermontlaan, zegt dat juli voor hen een relatief goede maand was. “De inkomsten liggen natuurlijk veel lager, maar dat is in alle sectoren zo. Wij komen er nog relatief goed van af en we hopen dat dat voor de solden zo zal blijven.” Blot voegt er een mogelijk verklaring aan toe: “Normaal gezien gaan veel mensen tijdens de zomermaanden op vakantie naar het buitenland. Door corona blijft de meerderheid in België en gaan ze misschien sneller in de buurt shoppen.”

Weinig extra solden-maatregelen

Volgens de handelaars zal er met de start van de solden niet veel veranderen op vlak van veiligheidsmaatregelen. “Mondmaskers dragen, afstand houden en handgel gebruiken”, klinkt het bij de handelaars in de Gulden Vlies-galerij. Ook in het shoppingcentrum Docks zien ze niet veel veranderingen: “Vanaf de heropening waren mondmaskers al verplicht, dus onze klanten zijn het al gewoon. Vanaf 1 augustus zal er wel meer security aan de ingang staan, om te controleren of iedereen zijn mondmasker draagt.” Naast deze extra controle van de mondmaskerplicht, blijft ook het circulatieplan in de Nieuwstraat van kracht. “Nog zeker tot 15 augustus laten we in de Nieuwstraat nadarhekkens staan om de klanten veilig te laten shoppen,” zegt Quentin Huet van Shopera.

De handelaars van het centrum benadrukken dat ze aan de veiligheid van de klanten denken: "Veiligheid gaat voor alles. Het virus duurt nu al maanden, maar we kunnen niet stoppen met leven. Bescherm uzelf en kom shoppen. Wij handelaars hebben jullie nodig.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?