Brusselse horeca- en handelszaken kunnen nu ook hinderpremie aanvragen

© Saskia Vanderstichele
| De horecazaken blijven nog een tijdje dicht. Om die periode zonder inkomsten te overbruggen, kunnen ze eenmalig een hinderpremie aanvragen.

Brusselse kleine bedrijven en zelfstandigen kunnen vanaf woensdag een eenmalige hinderpremie van 4.000 euro aanvragen, wanneer hun zaak door de coronacrisis gesloten is. Dat kan al sinds vorige week in Vlaanderen en Walloniƫ. De Brusselse regering zette dinsdag ook het licht op groen.

Terwijl ondernemingen en zelfstandigen al sinds vorige week hun dossier konden indienen om een beroep te doen op de hinderpremie, bleef het wachten op communicatie in de hoofdstad. Dat komt omdat de Brusselse regering de hinderpremie eerst wilde laten doorlichten door de Raad van State.

Horeca en kleinhandel

"We hebben bijzondere volmachten gekregen van het parlement. Het is belangrijk dat we de democratische garanties geven over deze procedure. Daarom zijn we naar de Raad van State gestapt", licht staatssecretaris voor Economie Babara Trachte (Ecolo) toe. Die gaf een positief advies, waardoor de ordonnantie rond de Brusselse hinderpremie dinsdagavond helemaal rond raakte.

De eenmalige premie van 4.000 euro is bestemd voor horeca- of handelszaken die minder dan 50 voltijdse werknemers (FTE) in dienst hebben en door de maatregelen tegen het coronavirus verplicht de deuren moesten sluiten. Ook bijvoorbeeld fitnesszaken, reisbureau's, marktkramers en kleine cinemazalen kunnen er zich op beroepen.

Ademruimte

"Deze hinderpremie dekt de vaste kosten van onze kleine ondernemingen en moet hen zo wat ademruimte geven", aldus Trachte. Het bedrag komt bovenop het federale overbruggingsrecht: een premie van 1.291 euro voor zelfstandigen (1.614 voor wie een gezin heeft) die minstens zeven dagen op rij moeten stoppen met werken door de crisis.

Om te weten of je in aanmerking komt voor de eenmalige hinderpremie, hoef je enkel maar je ondernemingsnummer in te geven op de informatiewebsite www.1819.brussels. Het formulier om de premie aan te vragen, is te vinden op www.primecovid.brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?