Hotel Qbic 4 BRUZZ ACTUA 1688

Brusselse hotelbelasting tot einde van het jaar opgeschort

© Belga
16/10/2020

Het Brussels Parlement heeft vrijdag unaniem de opschorting van de hotelbelasting of citytaks verlengd tot het einde van het jaar. Bij het begin van de crisis werd de belasting reeds geschorst tot de zomer, maar nu is die voor de rest van het jaar niet meer verschuldigd. In normale tijden, bij een normaal gemiddeld bezettingspercentage dus, genereert de betrokken belasting op basis van effectieve overnachtingen rond de 24 miljoen euro op jaarbasis.

Tijdens het vragenuurtje kreeg staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte ook een reeks vragen over de beslissing van de Brusselse regering om de drankgelegenheden te sluiten en de premie van 3.000 euro voor de zaken die daardoor dicht moeten. De maatregel was volgens Trachte nodig omdat op de provinciale crisiscel bleek dat er veel overdracht van het coronavirus was in bars en cafés. Van de besmette personen verklaart 55 procent dat ze een horecazaak bezocht hebben, aldus de Ecolo-staatssecretaris.


Trachte kondigde aan dat het besluit voor de invoering van de taks van 3.000 euro eerstdaags aan de Brusselse ministerraad zal worden voorgelegd en daarna nog voor dringend advies naar de Raad van State gestuurd moet worden. Maar ze maakte zich sterk dat de premie nog dit jaar zal worden uitgekeerd. De betrokken zaken moeten de premie aanvragen bij Brussel Economie & Werk. Zaken die reeds de vorige forfaitaire premie van 4.000 euro ontvingen zullen gecontacteerd worden over de nieuwe premie.


Barbara Trachte zei nog te hopen volgende week rond te tafel te kunnen zitten met haar federale collega's, ministers van Economie Pierre-Yves Dermagne en van Middenstand David Clarinval om te overleggen over een gezamenlijke aanpak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Brusselse hotelsector , citytaks

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni