Brusselse hotels profiteren van toeristenboom

© brusselnieuws.be
01/09/2011
De Brusselse hotels zijn er in geslaagd om het tweede jaar op rij meer winst te maken. Ze profiteren zo mee van het recordaantal toeristen dat zijn weg vindt naar Brussel. "We krijgen steeds meer bezoekers van buiten Europa."

De winst per kamer ging er nog sterker op vooruit. Gemiddeld verdienden de hoteliers 78 euro per kamer.

2009 was een rampjaar voor de Brusselse hotelsector. Onder andere het legendarische Art Hotel Siru aan het Rogierplein moest toen de boeken neerleggen. Door de economische crisis daalde de bezettingsgraad bij momenten met 25 procent. Zakentoeristen zijn immers erg belangrijk voor Brussel.

Die vinden nu hun weg terug naar Brussel. Maar ook het recreatieve toerisme zit in de lift. Vorige zomer werd voor het eerst de kaap van 3 miljoen toeristen per jaar gerond. Er werden 5,5 miljoen overnachtingen geteld. Brussel wordt steeds aantrekkelijker als bestemming voor een citytrip, voor binnenlandse én buitenlandse toeristen.

Warm imago
Visit Brussels verwacht dat Brussel ook de komende jaren meer toeristen zal mogen ontvangen.

Volgens Nicolas Marichal van Use-it is het imago van Brussel in het buitenland bovendien veel beter dan in het binnenland. "Belgen vinden Brussel koud, hard en druk. Maar van toeristen horen we steevast hoe gezellig en rustig het hier is, en hoe vriendelijk de mensen zijn."

Toeristen worden in belangrijke mate aangetrokken door Brussel als hoofdstad van Europa. "Ze verwachten zich aan een soort Washington DC, met imposante gebouwen en een grote fontein in het midden," zegt Marichal. "Als ze dan in de Europese wijk staan, blijkt dat een beetje tegen te vallen. Dus bezoeken ze het centrum, en daar zijn ze weg van."

Het dorpsgevoel in de hoofdstad van Europa charmeert dus. "Maar misschien wordt het toch tijd dat de Europese wijk ook eens werkt maakt van een Europees museum," aldus Marichal.

Rodolphe Van Weyenbergh van de Brussels Hotel Association waarschuwt in La Libre Belgique evenwel dat er nog werk aan de winkel is. "Het imago van Brussel gaat er sterk op vooruit. Maar er moet dringend iets gedaan worden aan de veiligheid en de netheid van de stad. Ook de mobiliteit kan nog beter."

Ze komen van ver
Ook de centrale ligging is van onschatbare waarde voor Brussel. Voor veel toeristen is het een ideale tussenstop tussen toppers Parijs en Amsterdam. Dat is belangrijk omdat de toeristen van steeds verder komen. "Vroeger kregen we meer bezoekers uit de buurlanden. Maar vandaag komen toeristen steeds vaker uit de groeilanden: China, Brazilië, Rusland", zegt Martha Meeze van Visit Brussels. "Mensen hebben daar steeds meer geld, reizen wordt populairder."

Brussel is daarbij ook nog één van de goedkoopste bestemmingen voor een citytrip. De hotelprijzen liggen veel lager dan in pakweg Londen of Parijs.

Ook in andere Belgische bestemmingen herstelt de hotelsector zich. Brussel kan wel nog steeds de hoogste prijzen vragen voor een kamer, gemiddeld 115 euro. Daarna volgen Gent (99 euro), Brugge (92 euro) en Antwerpen (89 euro).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni