1790zoomthe-hotelcbart-dewaele-6ef9f1d5

The Hotel

Brusselse hotelsector klimt uit het dal

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
03/01/2023

2022 was een goed jaar voor de Brusselse hotelsector. Dat komt vooral door de recreatieve toerist uit eigen land of onze buurlanden. Het zakentoerisme blijft voorlopig achter.

Na twee coronajaren lijkt de Brusselse hotelsector zich goed te herstellen. De eerste negen maanden van 2022 telden de Brusselse hotels meer dan 4,6 miljoen overnachtingen. Dat schrijft La Libre, op basis van cijfers van Visit Brussels en Brussels Hotel Association (BHA).

In referentiejaar 2019 waren dat er 9,4 miljoen. Ook relatief gezien zijn dat er nog altijd meer. "Maar je mag niet vergeten dat er in januari en februari nog coronamaatregelen golden", zegt Visit Brussels-woordvoerder Jeroen Roppe aan La Libre. Die toeristen komen vooral uit eigen land, gevolgd door de buurlanden, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en de Verenigde Staten. De toeristen uit Azië vinden hun weg nog niet terug naar Brussel.

Redelijke bezetting

Kijken we naar de bezettingsgraad, dan doet 2022 het met een bezettingsgraad van 58,6 procent minder goed dan 2019 (74,6 procent), maar wel een derde beter dan in 2021. Vooral de hotels in de centrumwijken en rond Louiza kennen een hoge bezettingsgraad.

"Het herstel is vooral zichtbaar in het segment van het recreatief toerisme", zegt Rodophe Van Weyenbergh, secretaris-generaal van BHA. In sommige weekends, vooral in de tweede helft van het jaar, was de bezettingsgraad dezelfde als die in 2019, wat als een topjaar gezien wordt. "Het zakentoerisme, daarentegen, blijft nog altijd ver onder de cijfers van voor de coronacrisis."

Mice

Dat zakentoerisme, of Mice (Meetings, Incentives, Conventions en Events) in het vakjargon, is nochtans erg belangrijk voor een stad als Brussel. "Het zijn de zakentoeristen die het meest uitgeven in restaurants en in winkels", zegt Roppe. Dat het recreatieve toerisme nu het spreekwoordelijke gat vult, en zelfs voor een betere spreiding van de overnachtingen over het jaar en over de verschillende wijken van Brussel zorgt, is een goeie zaak.

"Maar we mogen niet op onze lauweren rusten. Het is niet de bedoeling dat het ene segment het andere vervangt. Gelukkig ziet het er de komende maanden veelbelovend uit: we hebben best veel congressen kunnen aantrekken", aldus Roppe.

Investeerders genoeg

"Ook de investeerders die hun project on hold hadden gezet, keren terug", zegt Van Weyenberg. In die categorie moet gedacht worden aan het voormalige Sheraton-hotel, dat nu volop gerenoveerd wordt, of het iconische hotel Métropole, dat overgenomen werd door Lone Sater Fund en in 2025 zal openen. En dan zijn er nog de gemengde projecten met hotel, zoals Brouck'R en Oxy, allebei aan het De Brouckèreplein.

De prijs van een hotelkamer ten slotte, ging in 2022 flink de hoogte in. Betaalde je in 2021 gemiddeld nog 101 euro voor een kamer, dan was dat in 2022 al 130 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Brusselse hotelsector

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni