Brusselse instroom op Brussels Airport is jonger, vaker man en diverser

© Aviato
| Er zijn steeds tal van vacatures op Brussels Airport.

22 procent van de aanwervingen op Brussels Airport komt uit Brussel, en die Brusselaars kleuren het personeel jonger en diverser. Het zijn ook vaker mannen en lager opgeleiden, zo blijkt uit een nieuw rapport. “Mensen die in Brussel geen werk vinden, trekken naar horeca en uitzendarbeid op de luchthaven.”

Brussels Airport is met zo’n 24.000 personeelsleden een van de belangrijkste werkgevers in België. Het onderzoeksinstituut HIVA – KU Leuven publiceert nu een aanvullend rapport over de instroom door aanwervingen.

Momenteel komt 16 procent van de werknemers uit het Brussels Gewest, tegenover 74 procent uit Vlaanderen en 10 procent uit Wallonië. Bij de instroom bedraagt de verhouding aanwervingen uit Brussel 22 procent.

“Voor werkloze Brusselaars met een lage opleidingsgraad is Brussels Airport een belangrijke werkgever. Door hun profiel komen ze vaak terecht in luchthavensectoren als de horeca of de logistiek,” zegt onderzoeker Ludo Struyven van het HIVA.

Minder vrouwen

Dat kan verklaren waarom de Brusselse instroom minder vrouwen telt (31 procent) dan de Vlaamse instroom (43 procent). “Bagage afhandelen is nu eenmaal zwaar werk,” aldus Struyven. Mensen uit Brussel doen ook vaak uitzendarbeid en blijven dus minder lang in hun hun job op Brussels Airport.

Brusselaars hebben ook vaker een niet-Belgische nationaliteit (24 procent) dan Vlamingen (6 procent) en kleuren zo het luchthavenpersoneel een stuk diverser dan andere werkgevers in het Vlaams Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?