Brusselse start-up brengt thuistests voor SOA's op de markt

Stefanie Nijs
© BRUZZ
17/10/2019

| Marie-Noel Achkar en Ella Ameye (startup abel.care) ontwikkelden een thuistest voor de SOA's chlamydia en gonorroe.

Wie na een onbeschermde, wilde nacht schroom heeft om naar de dokter te stappen, kan vanaf 13 november opgeluchter ademhalen. Brusselaars Ella Ameye en Marie-Noel Achkar werken met hun start-up abel.care aan thuistests voor chlamydia en gonorroe. “We willen ook de mensen bereiken die zich anders gewoon niet zouden laten testen.”

Vier jonge mensen uit drie verschillende werelddelen, het geeft een kleurrijk beeld aan de Brusselse start-upscene. De Belgische Ella Ameye, de Libanese Marie-Noel Achkar (allebei Brusselaars), de Argentijnse Florencia Anzorena en Emiliano Viscarra (in Berlijn) willen met abel.care een gat in de Belgische markt vullen: zelftests voor seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

In Nederland of de VS bestaat het al langer – in het Verenigd Koninkrijk heeft de nationale gezondheidsdienst NHS de zelftests bovendien opgenomen in zijn werking, zegt Achkar. Maar in België doet het nieuwe fenomeen de wenkbrauwen fronsen.

“Je laten testen bij de huisdokter is nochtans ongemakkelijk, tijdrovend en niet discreet,” zegt Ameye. “Je moet vrij nemen op het werk, je fysiek verplaatsen en wachten in de wachtzaal. Je moet met de dokter praten over intieme onderwerpen. Veel mensen voelen zich daar ongemakkelijk bij. Dat kan beter, vinden we, zeker in 2019. We willen mensen de mogelijkheid geven om zichzelf te testen, waar en wanneer ze willen.”

Ella Ameye en Marie-Noel Achkar (startup abelcare) ontwikkelden een thuistest voor SOA's chlamydia en gonorroe

| Ella Ameye en Marie-Noel Achkar (startup abelcare) ontwikkelden een thuistest voor de SOA's chlamydia en gonorroe.

Ameye, met een rechtendiploma op zak, zat al langer te broeden op het idee. “Ik herinner me dat ik als student naar zoiets op zoek was. Tijdens een ondernemersprogramma in Berlijn ontmoette ik business­expert Marie-Noel, en Florencia, die een medische achtergrond heeft. Samen hebben we ons idee gepitcht bij KBC Start-it in Brussel, een incubator voor start-ups, en sinds april zijn we aan de slag.”

Stalen

Abel.care werkt met een medisch laboratorium samen, zonder de tussenkomst van een huisdokter. Vanaf 13 november kan wie wil online een test bestellen voor chlamydia en gonorroe, de twee meest voorkomende SOA’s.

Daarvoor kan je thuis gemakkelijk een urinestaal nemen of een vaginaal uitstrijkje, met een soort groot uitgevallen wattenstaafje, aan de hand van een gedetailleerd stappenplan. De stalen stuur je vervolgens op naar het laboratorium.

"We willen mensen de mogelijkheid geven om zichzelf te testen, waar en wanneer ze willen"

Ella Ameye (abel.care)

Ella Ameye ontwikkelde met haar startup abel.care een thuistest voor het opsporen van SOA's chlamydia en gonorroe

Het gecertificeerde laboratorium onderzoekt de stalen en abel.care maakt de resultaten beschikbaar in een persoonlijke account op de website www.abel.care. De resultaten zijn betrouwbaar, aangezien het laboratorium ook testen uitvoert die dokters afnemen bij hun patiënten.
Wellicht valt de test met 49 euro iets duurder uit dan bij de dokter. “Je betaalt voor het gemak en de discretie,” klinkt het.

SOA-labtests zonder tussenkomst van de huisarts, mag dat wel? Ja, weten we nu. Maar juriste Ameye had wel een hele boterham aan het juridische deel, waarvoor ze een specialist medisch recht in de arm nam.

Marie-Noel Achkar en Ella Ameye (startup abel.care) ontwikkelden een thuistest voor SOA's chlamydia en gonorroe

| Marie-Noel Achkar en Ella Ameye (startup abel.care) ontwikkelden een thuistest voor de SOA's chlamydia en gonorroe.

“Je moet natuurlijk aan bepaalde richtlijnen voldoen. De zelftest bijvoorbeeld moet foolproof zijn: iedereen moet hem feilloos kunnen uitvoeren. We werken daarom samen met farmaceutische bedrijven voor gecertificeerde testkits.”

De onderneemsters gingen ook te rade bij het ministerie van Volks­gezondheid en de Orde der Artsen. Ze willen het diagnosewerk van de dokters absoluut niet buitenspel zetten. “We willen net mensen bereiken die anders gewoon niet naar de dokter gaan, die de tests uitstellen of in ontkenning leven,” zegt Ameye.

Want als je test positief is, wordt de dokter onvermijdelijk. Achkar: “Online krijg je het resultaat van de test te zien. Iemand met een positief resultaat, gaat best naar de dokter. Die diagnosticeert je effectief met chlamydia of gonorroe en begint een behandeling. ”

Brussel bougeert

Achkar, Anzorena, Ameye en Viscarra hopen op 13 november van start te kunnen gaan met de verkoop. “We beginnen klein, maar we willen snel uitbreiden naar een ruimer testaanbod en naar andere landen,” klinkt het. En dan is starten in Brussel ideaal: “België heeft een kleinere markt, een goede test.

We werken al in het Frans, het Nederlands en het Engels, wat uitbreiden naar de buurlanden gemakkelijker maakt,” zegt Achkar, die op het Women Code Festival vorige week nog een publieksprijs won voor haar pitch over abel.care. “Je voelt dat er iets aan het bewegen is hier.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Samenleving, soa, start-up, abel.care, gonorroe, chlamydia

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni