| Cabinepersoneel Brussels Airlines (archieffoto).

Cabinepersoneel Brussels Airlines legt begin december drie dagen werk neer

© Belga
23/11/2023
Updated: 24/11/2023 07.56u

Het cabinepersoneel van Brussels Airlines gaat op 1, 2 en 3 december het werk neerleggen. Daartoe heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront opgeroepen, zo heeft CNE-secretaris Didier Lebbe donderdagavond meegedeeld. Volgens Lebbe werd die beslissing genomen in gemeenschappelijk vakbondsfront, maar de socialistische vakbond BBTK ontkent dat.

De stakingsaanzegging werd afgelopen donderdag in gemeenschappelijk vakbondsfront ingediend en loopt vanaf 23 november.

In eerste instantie was er nog gecommuniceerd dat de acties voor de kerstvakantie zouden zijn. Alvast de Franstalige christelijke vakbond trekt die echter naar voren omdat het antwoord van de directie van de luchtvaartmaatschappij als niet toereikend werd aanzien. Olivier Van Camp van de socialistische vakbond verduidelijkt dat dat manoeuvre niet door het gemeenschappelijk vakbondsfront wordt gedragen. "We hebben een stakingsaanzegging ingediend, maar geven de directie ook de ruimte om te onderhandelen en tegemoet te komen aan onze eisen", klinkt het daar.

Directe aanleiding is volgens de vakbonden het niet respecteren door het bedrijf van verscheidene cao's. Zo consulteerde de directie van de luchtvaartmaatschappij niet de personeelsvertegenwoordigers vooraleer de uurroosters van het personeel te publiceren, klinkt het. En ook de toegangsvoorwaarden voor de functie van chef de cabine werden eenzijdig aangepast.

"Stoppen met doen alsof ze het niet begrijpen"

De vakbonden pikken het ook niet dat nog steeds de loonakkoorden gelden uit 2020, toen door de coronacrisis een herstructurering plaatsvond en duizend banen op de helling stonden. Sindsdien kon het bedrijf betere financiële resultaten voorleggen, en heeft het zelfs de meest winstgevende zomer ooit achter de rug.

Lebbe waarschuwt dat het nog maar om een "eerste salvo" gaat, bij wijze van waarschuwing. Hij roept het bedrijf op om met "serieuzere" voorstellen over de brug te komen dan de geplande bijeenkomst van vrijdag waar de vakbonden hun grieven kunnen uiten. Die zouden namelijk al gekend moeten zijn, stelt de vakbondsman, aangezien het dezelfde dingen zijn waarvoor de personeelsvertegenwoordigers al maanden ijveren.

Hij roept Brussels Airlines dan ook op om te "stoppen met doen alsof ze het niet begrijpen". Anders zouden er wel eens nieuwe stakingsacties kunnen volgen, klinkt het. Woensdag dienden ook de piloten van Brussels Airlines een stakingsaanzegging in. Daar zijn er acties mogelijk vanaf 11 december.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, Brussels Airlines, staking, cabinepersoneel, Brussels Airport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni