Coöperatieve bank NewB in laatste rechte lijn naar opstart

ADD
© BRUZZ
11/09/2019

De nieuwe coöperatieve bank NewB, die zich opwerpt als ethische bankier, heeft in het voorjaar formeel een aanvraag ingediend bij de toezichthouder voor een banklicentie. Uiterlijk eind februari volgend jaar moeten de toezichthouders hun beslissing bekendmaken. Toch moeten er nog enkele cruciale stappen ondernomen worden.

NewB is een in Brussel gevestigde coöperatieve bank die ethisch wil handelen. Het project startte in 2011, in de nasleep van de financiële crisis, maar beschikt nog niet over een banklicentie. De aanvraag ervoor werd in het voorjaar ingediend, uiterlijk in februari volgend jaar volgt de beslissing.

Om effectief van start te gaan is een wettelijk minimumkapitaal van 6,2 miljoen euro nodig. Het haalde de voorbije jaren reeds 15 miljoen euro bij elkaar, onder andere bij honderdvijftig verschillende middenveldorganisaties en bij de Franse verzekeraar Monceau. Maar daar blijft nu nog maar 5 miljoen van over, na noodzakelijke investeringen. Om aan het minimumkapitaal te geraken is dus meer geld nodig.

Daarom heeft NewB haar 50.000 coöperanten al opgeroepen vrienden, familie en collega’s warm te maken voor het project. Ook publieke figuren die het project willen steunen worden dezer dagen actief aangetrokken. Een campagne voor de nieuwe kapitaalronde zou binnenkort worden opgestart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , ethisch , bankensector , coöperatieve

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni