De Croo: 'We gaan vandaag strategischer om met overheidsparticipaties'

"Wat vandaag gebeurt bij Brussels Airlines, is de uitloper van een strategische beslissing die 10 à 15 jaar geleden werd genomen."

"Wat vandaag gebeurt bij Brussels Airlines, is de uitloper van een strategische beslissing die 10 à 15 jaar geleden werd genomen. Ik denk dat we vandaag met onze overheidsparticipaties op een veel strategischere manier omgaan." Dat heeft vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) maandagavond gezegd in "De afspraak" op Canvas.

De Croo wees erop dat Lufthansa bij Brussels Airlines instapte op een moment dat de maatschappij het erg moeilijk had. Bovendien is het duidelijk dat kleine luchtvaartmaatschappijen momenteel maar moeilijk kunnen overleven, denk maar aan Air Berlin en Alitalia.

Maar voor overheidsbedrijven als bpost en Proximus ziet De Croo een andere toekomst weggelegd. De strategie voor die bedrijven is heel duidelijk, klonk het. "Het is de bedoeling dat zij bedrijven overnemen, en niet dat zij overgenomen worden."

Beide bedrijven spelen strategisch een belangrijke rol in de Belgische economie. "Dan is het belangrijk dat je het beslissingscentrum in eigen land behoudt. Ik wil niet zeggen dat de overheid absoluut meerderheidsaandeelhouder moet blijven, maar een beslissingscentrum behouden is essentieel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?