Debaets: 'Pokerspel over 5G duidt op kinderachtige houding'

© PhotoNews

Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) is er niet over te spreken dat het Overlegcomité geen akkoord heeft bereikt over de uitrol van 5G. "Ik begrijp niet hoe men in de discussie over klimaatverandering pleit voor innovatie en nieuwe technologie maar tegelijkertijd 5G wil blokkeren."

"Ik begrijp niet dat sommigen zo lichtzinnig de uitrol van 5G tegenhouden. Het is schandalig dat men zo de technologische evolutie van onze bedrijven wil hypothekeren, de economische groei wil afremmen en de koppositie van sommige Belgische startups wil ondermijnen", reageert ze woensdag.

Voor Debaets kan 5G, het zogenaamde supersnel mobiel internet, bijzonder veel voordelen opleveren voor innovatie, medisch onderzoek en technologie, mobiliteit, verkeersveiligheid en startups.

Communautair pokerspel

Woensdag was de laatste kans om het overleg te doen slagen en de uitrol te verzekeren. "Degene die dit als een pokerspel zien en bluffen om per se het onderste uit de kan te halen in de verdeling van de gelden, spelen met jobs en groei. Het is een kinderachtige en onverantwoorde houding", vindt Debaets.

Zij stond achter het compromisvoorstel van federaal minister De Backer om al principieel de uitrol goed te keuren en pas erna de verdeling van middelen te regelen.

"De verdeling van het geld is ondergeschikt aan de principiële beslissing vóór 5G. Ik begrijp trouwens niet hoe men in de discussie over klimaatverandering pleit voor innovatie en nieuwe technologie maar tegelijkertijd 5G wil blokkeren. Wie begrijpt die mensen nog?", besluit ze.

Vlaamse regering

Debaets noemt zelf geen namen, maar doorheen de dag werd wel al duidelijk dat het de Vlaamse regering is die een andere verdeelsleutel eist.

“Wij laten ons niet met een kluitje in het riet sturen. Voor ons is het eenvoudig: als Vlaanderen zijn rechtmatige deel krijgt, is de zaak opgelost,” liet Ben Weyts (N-VA) weten aan VRT NWS.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?