Derde van Brusselse kmo's heeft onvoldoende reserves om te overleven

© kiki99

Van de Brusselse kmo's die voor de coronacrisis nog in goede gezondheid verkeerden, beschikt bijna één derde (27,9 procent) over onvoldoende eigen reserves om deze crisis te overleven. Het gaat om 22.110 ondernemingen. Dat meldt ondernemersorganisatie Unizo woensdag op basis van onderzoek door bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Daarnaast blijken 10.451 kmo's (13,1 procent van het totaal) slechts over matige reserves te beschikken, waarmee ze ternauwernood kunnen overleven.

Unizo waarschuwt voor een economisch bloedbad in de hoofdstad. "Als er geen extra steun komt, zullen heel wat levensvatbare kmo's in het beste geval de boeken neerleggen en verdwijnen, terwijl andere afstevenen op een faillissement."

De ondernemersorganisatie vraagt dat de Brusselse overheid de komende relancemaatregelen daarom vooral zou richten naar deze groep ondernemingen. "Dit kan in de eerste plaats door financiële steunmaatregelen, zoals de versterking van het Brussels Waarborgfonds, het voorzien van de mogelijkheden voor achtergestelde leningen door Finance.brussels en het mobiliseren van het privékapitaal via de winwinlening," klinkt het.

Wanneer per sector gekeken wordt, blijken vooral de horeca, de detailhandel, creatieve activiteiten en events in moeilijkheden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?