Directie Brussels Airlines vraagt verzoening aan na stakingsaanzegging piloten

© Belga

De directie van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft een verzoeningsvergadering aangevraagd met de pilotenvakbonden, nadat zij vorige week een stakingsaanzegging hadden ingediend. In een interne brief, die Belga kon inkijken, waarschuwt de directie intussen dat de piloteneisen de toekomstige groei van de maatschappij kunnen fnuiken.

De piloten van Brussels Airlines dreigen met een staking, enerzijds door de hoge werkdruk en anderzijds omdat ze willen dat de directie hun cafetariaplan, een budget voor extralegale voordelen, indexeert. Dat cafetariaplan maakt deel uit van een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die in 2020 werd ondertekend door de drie vakbonden in het kader van een herstructurering.

In de interne brief aan de werknemers, ondertekend door onder anderen CEO Peter Gerber, herhaalt de directie dat ze erkent dat de werkdruk hoog is en dat ze bereid is om naar oplossingen te zoeken om die te verlichten. Maar de cao openbreken is geen optie.

"Dat zou raken aan de fundering van onze overeenkomst met de Belgische overheid (waarbij Brussels Airlines staatssteun kreeg om de coronacrisis te kunnen overleven, red.), en aan onze toekomst", zo luidt het. "We zouden investeringen moeten terugdraaien en het businessplan en alle toekomstige groei moeten herbekijken."

Volgens de socialistische vakbond zal de verzoeningsvergadering, onder leiding van een bemiddelaar van de overheid, vrijdag plaatsvinden. Een datum voor de staking is er nog niet. Die zou woensdag bekendgemaakt worden, wanneer duidelijk moet worden of de stewardessen en stewards van Brussels Airlines zich bij de actie aansluiten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?