Drukte aan Louizalaan en Maria-Christinastraat blijft uit: ‘Regen helpt niet’

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 1 december 2020
Updated: 01-12-2020 - 17:21

De heropening van de niet-essentiële winkels in de Brusselse Louizalaan en de Lakense Maria-Christinastraat heeft dinsdag niet tot een overrompeling geleid. Zowel het regenweer als het profiel van de winkelstraten zouden daar volgens de winkeliers een rol in spelen. “Hier zal je nooit de grote massa zien komen.”

10.45 uur in de Maria-Christinastraat in Laken. Jamal Arkir van babywinkel Frimousse plooit een kruippakje op. In zijn winkel staat welgeteld één klant, maar dat is volgens Arkir niet zo ongewoon. “Zelfs vóór de lockdowns stonden hier doorgaans maximaal twee klanten tegelijkertijd in de winkel.”

Volgens Arkir heeft dat te maken met het feit dat zijn winkel zich niet in het centrum van de hoofdstad bevindt. “Dit is meestal een iets rustigere straat in vergelijking met pakweg de Nieuwstraat,” aldus Arkir. “Veel extra veiligheidsmaatregelen heb ik dus niet nodig.”

Maria-Christinastraat
© EDB/BRUZZ
| De Maria-Christinastraat oogt rustig op dinsdag

Fatiha Hafidi van kledingwinkel Cleopatra, een beetje verderop in de Maria-Christinastraat, denkt er niet anders over. “Het is inderdaad nog heel rustig vandaag, maar dat zal straks wel op gang komen. Maar zelfs vóór de lockdown kon je niet zeggen dat er hier steeds een massa mensen aanwezig was.We hebben in ieder geval alle maatregelen genomen om alles veilig te kunnen laten verlopen indien er meer klanten zouden komen dan verwacht.”

Ander profiel dan de Nieuwstraat

In de Louizalaan in Brussel oogt het straatbeeld rond 11.45 uur bijna even rustig. “Tot hiertoe hebben we twee klanten op bezoek gehad,” vertelt winkelassistente Imame Sfanji van kledingwinkel Patrizia Pepe. “Het regent natuurlijk, dat is niet zo aantrekkelijk om te gaan winkelen.”

“Wij zijn vooral heel blij dat de winkel opnieuw open mocht. De maatregel kwam net op tijd om toch nog wat schade in te halen.”

Dat beaamt ook Kim Hermans van kledingboetiek Pinko in de Louizalaan. “Het is goed dat de winkels nu openen opdat de massa nog een beetje gespreid kan worden over een aantal weken. Het is op dit moment inderdaad rustig – vandaag zagen we een vijftal klanten, van wie een aantal online bestellingen kwam afhalen.”

Pinko in de Louizalaan
© EDB/BRUZZ
| Kledingboetiek Pinko in de Louizalaan

“De regen helpt niet, en het is natuurlijk een dinsdagochtend. Tijdens een weekend komen er doorgaans meer mensen. Bovendien is de Louizalaan een ander type straat dan bijvoorbeeld de Nieuwstraat. Hier zijn meer boetiekjes: dat trekt minder snel een massa mensen aan.”

Het is een hypothese die in die andere winkelstraten bevestigd wordt. In de Nieuwstraat was het dinsdagmiddag wel al heel druk, en ook in de Elsensesteenweg staan lange wachtrijen.

Wachten op de heropening

Dat sommige mensen toch gewacht hebben op de heropening van de winkels, bewijzen de 21-jarige Brusselaars Blandine Cellerier en Kyllian Scour. “Wij waren eerst bang om naar de Louizalaan te komen. We dachten dat er te veel mensen zouden komen. Maar het valt goed mee. Wij kopen niet graag online, dus we zijn erg blij dat we onze kerstaankopen nu hier kunnen komen doen.”

Volgens Arkir van de babywinkel in de Maria-Christinastraat komt de opening dan ook geen dag te vroeg. “December is traditioneel onze beste wintermaand. Was de opening nog maar een dag later gekomen, dan was de situatie dramatisch.”

Ook bij Pinko zeggen ze verheugd te zijn dat de winkels opnieuw openden. “We maken ons geen zorgen over de rustige dag vandaag. Dat komt wel op gang.”

Louizalaan
© EDB/BRUZZ
| De Louizalaan op dinsdag

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?