Eén op acht Brusselse bedrijven in slechte financiële papieren

© PhotoNews

In Brussel werken 47.000 mensen in een bedrijf dat in een slechte financiële gezondheid verkeert. Dat komt neer op een persoon op vijftien van de actieve bevolking. In het derde trimester van dit jaar zaten 23.500 bedrijven, ongeveer één op acht, in Brussel in slechte financiële papieren.

Dat schrijft L’Echo op basis van cijfers van City Dashboard, een tool die Graydon heeft ontwikkeld. Dat bedrijf verzamelt financiële en economische informatie en wil met deze nieuwe tool hulp bieden aan lokale overheden bij het maken van beslissingen op economisch vlak.

De tool moet ook voorspellen. “Als je bedrijf een score haalt tussen nul en tien op een schaal van honderd, heb je één kans op acht dat je bedrijf er binnen drie jaar niet meer is”, legt Eric Van den Broele, directeur van de studiedienst van Graydon, uit in L’Echo.

Kleine bedrijven

“Heel wat van deze bedrijven zijn uit noodzaak opgericht, door mensen die niet altijd over de juiste vaardigheden beschikken om een bedrijf te runnen en te ontwikkelen”, zegt Van den Broele over het hoge aantal Brusselse bedrijven in moeilijkheden.

Daarnaast biedt een grote stad als Brussel anonimiteit aan bedrijven die in slechte financiële papieren zitten. Zo zijn er bijvoorbeeld 800 bedrijven gevestigd in de Drukpersstraat 20, schrijft het financieel dagblad. Het gaat om postbusadressen die uiteindelijk ‘een plaats van sterven’ worden.

Dat 12 procent van de Brusselse bedrijven in moeilijkheden zit, maar slechts 6,7 procent van de actieve bevolking vertegenwoordigt, toont dan weer aan dat het om kleine bedrijfjes gaat. Op nationaal niveau tonen de cijfers van Graydon trouwens aan dat 7,6 procent van de bedrijven in slechte papieren zit, goed voor 7 procent van de actieve bevolking.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?