| Een foto van een Sabena-stewardess begin jaren 1950.

Een vergadertafel, juwelen, posters: curator zet laatste Sabena-artikelen te koop

Jasmijn Post
© BRUZZ
09/11/2022

De vergadertafel van de raad van bestuur met het Sabena-logo, juwelen die werden aangeboden aan passagiers in eersteklas, posters en bloemen: ruim twintig jaar na het faillissement verkoopt de curator de laatste artikelen van Sabena via een online veilingsite.

De artikelen verschenen een paar dagen geleden op de website troostwijkauctions.com. Zelfs de reclameletters van Sabena, die ooit op het dak pronkten, staan te koop aangeboden.

De huurperiode van de loods waarin de Sabena-artikelen worden opgeslagen, loopt binnenkort af, vandaar de verkoop. "De plek moet simpelweg leeg", zegt curator Christian Van Buggenhout. "Daarom moet het ook niet veel opbrengen."

Opvallend: er staan ook heel wat kasten te koop. Die zijn vrijgekomen omdat het Rijksarchief een groot deel van de archieven van Sabena heeft overgenomen. "Alle verslagen van de raad van bestuur zitten daarbij. Alles wat fout ging, vind je in die mappen terug," zegt Van Buggenhout.

Nog tot 24 november kunnen geïnteresseerden bieden. "Alleen de maquettes houden we nog bij tot eind 2024, begin 2025," zegt Van Buggenhout.

In totaal moeten de opbrengsten van de verkoop van de materialen van Sabena een dik miljard opleveren. "Dat is tien keer zoveel als de aanvankelijke schatting," zegt Van Buggenhout. Daar zijn de kosten voor de schuldeisers echter nog niet van afgetrokken.

Toch is de juridische afwikkeling van het faillissement nog niet volledig achter de rug. Er lopen nog enkele rechtszaken over tientallen miljoenen euro's. Ook bezat Sabena nog een hotel in Congo en een appartementscomplex, dat nog niet werd overgedragen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni