Etienne Davignon bestuurder af bij Brussels Airlines

© PhotoNews

Etienne Davignon, die jarenlang fungeerde als voorzitter van Brussels Airlines en nu nog altijd bestuurder is, zal geen deel meer uitmaken van de nieuwe raad van bestuur van de luchtvaartmaatschappij. Dat bevestigt hij zelf aan de krant La Libre Belgique.

"Ik heb mijn missie beëindigd, na de maatschappij te hebben opgericht en ze twee keer te hebben gered", aldus de 87-jarige Davignon.

In 2002 stond hij, samen met Maurice Lippens, aan de wieg van Brussels Airlines. Na het failliet van Sabena, werd een nieuwe Belgische luchtvaartmaatschappij opgericht die gebruik kon maken van de landingsrechten van zijn voorganger. Een reeks Belgische investeerders stapte mee in het verhaal van SN Airholding. Die fuseerde later met Virgin Express, waaruit Brussels Airlines ontsproot.

In 2008 stapte het Duitse Lufthansa in het kapitaal van de Belgische luchtvaartmaatschappij en in 2017 verwierf ze er de volledige controle over.

Maar de coronacrisis bracht de sector in de financiële problemen en zowel moedermaatschappij Lufthansa als dochter Brussels Airlines hadden staatssteun nodig. Eerder deze week werd daarover een akkoord bereikt met de Belgische staat, die een lening van 290 miljoen euro toekent aan Brussels Airlines. In ruil heeft ze recht op twee vertegenwoordigers in de raad van bestuur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?