Europese commissie heeft vragen bij Brusselse Airbnb-wetgeving

BDW2015-119-Air BnB Magdalenastraat BDW2015-119-Air BnB Magdalenastraat
De Brusselse Airbnb-regels zijn te streng, vindt de Commissie. (archiefbeeld van een Airbnb-woning)
De Brusselse Airbnb-regels zijn te streng, vindt de Commissie. (archiefbeeld van een Airbnb-woning)

Volgens de Europese Commissie is de Brusselse Airbnb-wetgeving te streng en buiten proportie. Ze lanceert een inbreukprocedure tegen het Gewest.

Brussel heeft sinds november 2016 een bijzonder strenge Airbnb-wetgeving. De ordonnantie regelt de verhuur van kamers of bedden door particulieren en is heel precies. De wet dicteert bijvoorbeeld dat alle Brusselse Airbnb-verhuurders zich moeten registreren bij het stadsbestuur en aan een waslijst van vereisten moeten voldoen.

De verhuurder moet een kopie van zijn identiteitskaart, een eigendomsbewijs, zijn verzekeringscontract, een uittreksel uit het strafregister, een attest van brandveiligheid en een kleine plattegrond van het verblijf indienen. Deel je het gebouw met andere mensen, dan moeten ook alle bewoners hun schriftelijke goedkeuring geven.

Buiten proportie, vindt de Europese Commissie. De Commissie start een inbreukprocedure, een soort van onderzoek naar de wetgeving. Als de Brusselse regering de strenge regels goed kan beargumenteren, dan is er geen probleem. Zo niet, moet de wetgeving op de schop en in lijn gebracht worden met algemene Europese regels over de marktwerking. Brussel heeft twee maanden de tijd om te reageren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?