Aantal Airbnb-verhuurders bijna verdubbeld

© BRUZZ

Brussel telt meer dan 8.500 Airbnb-adressen. Dat zijn er bijna twee keer zoveel in vergelijking met 2017. Meer dan 300 zoekertjes werden geschrapt als gevolg van controles.

Dat schrijft de Franstalige krant L’Echo. Sinds het begin van de systematische controles door de economische inspectie in november 2016 werden 793 panden gecontroleerd en 822 dossiers geopend. Volgens cijfers van minister-president Rudi Vervoort (PS), bevoegd voor toerisme, werden er 99 boetes uitgedeeld aan Airbnb-verhuurders, goed voor iets meer dan 172.000 euro.

Ter vergelijking: in Parijs werden 156 Airbnb-verhuurders bestraft met boetes van in totaal 2,1 miljoen euro. In Brussel bedraagt een boete 250 tot 25.000 euro. In Parijs kunnen de boetes hoger oplopen. Bovendien telt de Franse hoofdstad 65.000 Airbnb-Woningen.

Dat zijn er meer dan de 8.500 Brusselse Airbnb-accommodaties, al is dat aantal bijna verdubbeld in vergelijking met 2017, toen Brussel 4.600 Airbnb-Woningen telde. Als gevolg van controles werden er 332 zoekertjes geschrapt.

35 procent meer gasten

“De lokale wetgeving die zwaar en complex is, heeft meer impact op het verhuren van toeristische woningen in Brussel dan de inspecties”, zegt communicatieverantwoordelijke van verhuurplatform Airbnb Aurélien Perol. “Toch zit het goed met de groei, al is die minder sterk dan in Vlaanderen en Wallonië, waar de wetgeving eenvoudig en helder is.”

“In 2017 is het aantal Airbnb-gasten in Brussel met 35 procent gestegen, tegenover 79 procent in Wallonië en 54 procent in Vlaanderen”, aldus Perol nog in L’Echo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?