Exitstrategie: heropening winkels op 4 mei, scholen op 18 mei

© PhotoNews
| 1 maart 2020: de federale regering, met Eerste Minister Sophie Wilmès (MR) en vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) buigt zich over maatregelen tegen het coronavirus.

In een eerste versie van hun rapport, dat woensdag aan de kern voorgelegd zal worden, bevelen de experten die zich buigen over de exitstrategie voor de coronacrisis een gedeeltelijke heropening voor de bedrijven en winkels aan vanaf 4 mei, en voor de scholen vanaf 18 mei. Cafés en restaurants blijven voorlopig dicht. De Nationale Veiligheidsraad komt vrijdag samen.

Dat meldt de krant Le Soir, die het voorlopige rapport woensdag kon inkijken. Het gaat om een advies van tien experten. De federale en deelstaatregeringen hoeven dat niet te volgen.

De experten stellen een progressieve opheffing van de inperkingsmaatregelen voor met een heropstart vanaf 4 mei van bepaalde niet-essentiële activiteiten (bouw, groothandel, maakindustrie en transport). Daarbij moet telewerk verplicht blijven waar dat mogelijk is.

Avondjes met vrienden of familie

De banken en verzekeraars met name zouden hun personeel vanop afstand kunnen laten werken, terwijl een reeks handelszaken zou kunnen openen met behoud van social distancing, zoals winkels van bouwmaterialen of fietsen, winkels die producten verkopen die nodig zijn voor fabricatie van mondmaskers, en garagehouders om herstellingen uit te voeren of verkochte wagens af te leveren. Daarnaast zouden ook administratieve diensten hernomen kunnen worden, zo citeert de krant uit het advies.

Wat vrije tijd betreft, daar zouden de experten de mogelijkheid naar voor schuiven om een avond met familie of goede vrienden toe te laten tijdens het weekend, met een groep van maximaal 10 mensen, en elke week dezelfde groep. Ze pleiten ook voor de heropening van parken en speelpleinen en voor het opnieuw toelaten van bepaalde buitensporten zoals bijvoorbeeld tennis, vissen of golf, met maximaal twee personen.

Scholen open, cafés blijven toe

Nog volgens het scenario van de experten zouden de scholen opnieuw openen op 18 mei, waarbij de kleuterklassen evenwel nog gesloten blijven. De lagere scholen zouden gedeeltelijk heropend worden, met voorrang voor het zesde leerjaar, vervolgens het eerste, en daarna het vijfde. De grootsten zouden halftijds kunnen komen. Voor het secundair onderwijs wordt gepleit voor een beperking voor de laatstejaars, die nog een tot twee keer per week zouden moeten komen.

De restaurants en cafés zouden volgens het advies gesloten blijven. Het advies wordt gekoppeld aan de voorwaarde van behoud van afstand van anderen, de beschikbaarheid van maskers, die gedragen worden in drukbezochte ruimtes, het naleven van de hygiëneregels en van de protocols die afgesloten zijn op de werkplaatsen, en het uitvoeren van 40.000 tests per dag. Voor oudere mensen of mensen met medische problemen raden de experten aan om zich te blijven afzonderen van anderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?