© Femma | Bij vrouwenbeweging Femma (de vroegere KAV) wordt in 2019 30 uur per week gewerkt, met behoud van hetzelfde loon

Experiment: voltijds werken aan 30 uur per week

SDS
© BRUZZ
03/01/2019

De veertig vaste medewerkers van vrouwenbeweging Femma werken in 2019 maar 30 uur per week. Mét behoud van hun voltijdse loon. Het experiment is vier jaar lang voorbereid, en er zijn vijf nieuwe medewerkers voor aangeworven. De VUB gaat intussen na wat er gebeurt met de vrijgekomen tijd.

"Vrouwen worstelen met het combineren van alle rollen", zegt adjunct-directeur Riet Ory aan BRUZZ. "Er is nog veel ongelijkheid op dat vlak: vrouwen hebben gemiddeld zes uur minder vrije tijd dan mannen, en verrichten veel meer onbetaalde arbeid."

Op basis van voorbeelden in het buitenland kwam Femma bij het idee van een kortere werkweek. Om die 30-uren week wettig te maken heeft de organisatie - met algemeen secretariaat in Schaarbeek - een tijdelijke cao afgesloten, met daarin extra verlofdagen.

"Je kunt die wel niet opsparen om er een paar maanden op vakantie mee te trekken", legt Ory uit. "Bedoeling is dat er het komende jaar op weekbasis 30 uur per week gewerkt wordt. Sommige mensen kiezen voor vijf dagen van zes uur. Ikzelf zal voortaan bijvoorbeeld op vrijdag thuis blijven."

"Sinds we bij Femma ergens voor staan, de work-lifebalance verdedigen, zien we dat meer sollicitanten afkomen op vacatures. Veel jongeren zijn op zoek naar werk met betekenis"

Riet Ory, adjunct-algemeen directeur Femma

Als iedereen minder lang aan de slag is, zal de werkdruk natuurlijk oplopen. Een euvel dat Femma heeft opgelost door een interne reorganisatie van het werk, en de aanwerving van vijf extra krachten. "Dat is een investering van ongeveer 300.000 euro", zegt Ory.

"Daarnaast gaan we de resultaten van dit experiment goed monitoren. De vakgroep van socioloog Ignace Glorieux (VUB) gaat de tijdsbesteding van onze medewerkers en hun partners nauwkeurig bijhouden, om te zien wat er gebeurt met de vrijgekomen tijd. Daarnaast zal het onderzoekscentrum Kind en Samenleving ook kwalitatief onderzoek doen naar de beleving van onze kinderen. Die onderzoeken kosten 82.000 euro. Daarvoor werven we fondsen bij bedrijven en organisaties, maar ook bij particulieren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Economie, Wetenschap, Samenleving, Femma, arbeidsduurvermindering, 30 uur per week

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni