Foorkramers rijden vrijdag in colonne door Brussel

© KVDP/BRUZZ
| Vertegenwoordiger van de zuidfoorkramers Patrick De Corte geeft uitleg aan andere foorkramers (archiefbeeld).
Updated: 30-07-2020 - 15:30

Foorkramers zullen vrijdag met een stoet van kermiswagens door Brussel rijden om hun ongenoegen te uiten over de afgelastingen van hun kermissen. De foorkramers voelen zich vergeten door de politiek. "We eisen een aanpassing van het ministerieel besluit, of een financiële compensatie."

Na de beslissing van de stad Brussel om de Zuidfoor te annuleren, volgden tientallen andere steden en gemeenten dat voorbeeld. Het kermisseizoen is voor de meesten nooit van start gegaan en nu al voorbij. De foorkramers vrezen niet alleen voor het seizoen, maar ook voor hun toekomst.

Colonne van kermiswagens

"Na de Zuidfoor volgde een sneeuwbaleffect, want zowat alle grote kermissen in België werden gesloten. Het is heel bizar dat die niet gelijkgesteld wordt aan de markt. Daarvoor willen we een aanpassing van het ministerieel besluit. Als dat niet kan, vragen we financiële steun om het jaar 2020 te overbruggen", zegt organisator van de proteststoet Gino Bodet aan BRUZZ. "We ontvangen nu al annuleringen tot in oktober, terwijl het seizoen loopt tot half november. De toekomst van de hele sector staat op het spel."

Om hun grieven kenbaar te maken aan de federale regering en lokale overheden, plannen de foorkramers vrijdag een actie in de hoofdstad. Met hun kermiswagen zullen ze vrijdagochtend de stad in konvooi doorkruisen. Er zullen naar schatting zo'n 400 foorkramers vanuit het hele land afzakken naar Brussel. De organisatoren beloven een vreedzaam protest.

"Het initiatief gaat uit van een aantal jonge foorkramers die de oneerlijke behandeling door de politiek beu zijn", meldt ook Patrick De Corte. Samen met een delegatie van de Zuidfoorkramers zal hij vrijdag present tekenen. "Het is een nationale actie waar ik veel begrip voor heb. We moeten iets doen om de toekomst van onze sector te beschermen."

Geen aanvraag

Het idee om een spontane manifestatie te organiseren kreeg afgelopen dinsdag vorm toen een honderdtal Brusselse foorkramers op de Grote Mark verzamelde. Officieel is de manifestatie niet aangevraagd, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. Die zou gezien de coronamaatregelen ook niet goedgekeurd worden. "Maar we staan in contact met de kermisexploitanten en zijn dus op de hoogte van de actiebereidheid", aldus de commissaris van de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene.

Intussen doen er op sociale media ook berichten de ronde over een manifestatie van de kermissector op zaterdag in de buurt van het Zuidstation. Zowel Bodet als De Corte distantiëren zich van daarvan. "Op die manifestatie zal geen enkele foorkramer aanwezig zijn", benadrukt Bodet. "Van wie die oproep komt, weten we niet, maar we vermoeden dat deze mensen geen goede bedoelingen hebben en enkel onrust komen staken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?