Fremault vreest niet voor luchtbel groenestroomcertificaten

© www.efdluminus.com
| Een van de grootste zonnepaneleninstallaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Brussels minister van Milieu Céline Fremault (CdH) is niet van plan de groenestroomcertificaten in het Brussels gewest te verlagen, ondanks de aanbeveling van de Brusselse energieregulator Brugel. Dat antwoordde ze vrijdag tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement aan Michaël Vossaert (DéFI).

De cijfers van Brugel over de toename van zonnepanelen in Brussel tonen voor Fremault aan dat de noodzakelijke ontwikkeling van duurzame energie om te kunnen beantwoorden aan de doelstellingen voor de vermindering van broeikasgassen en hernieuwbare energie is ingezet.

De minister wees erop dat het gevaar voor een luchtbel in Brussel niet bestaat wegens de beperkte beschikbare ruimte in vergelijking met Vlaanderen of Wallonië. Bovendien kunnen de kosten voor de groenestroomcertificaten van de nieuwe installaties opgevangen worden door het aflopen van de certificaten van oude installaties, die destijds op meer certificaten over een lange tijd konden rekenen wegens de hoge kostprijs van de installaties.

In 2017 leverde Brugel certificaten af voor 249 installaties voor 9.449 KW (kilowatt). In de eerste drie trimesters van 2018 steeg dat tot 366 installaties voor 15.152 KW, wat heel wat meer is dan de 122 installaties (2.143 KW) in 2014.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?