Handelaars station Brussel-Zuid trekken aan alarmbel: ‘Ons herstel is catastrofaal’

© SuperBowl
| Vestiging SuperBowl station Brussel-Zuid

Een tiental winkeliers dat actief is in het station Brussel-Zuid voelt zich in de steek gelaten door de NMBS. Hun tegmoetkoming naar de winkeliers toe, het equivalent van een maand huur, dekt volgens hen niet de schade die ze tijdens de coronacrisis hebben geleden. “Dit gebaar is helemaal niet voldoende.”

Ook in Brussel-Zuid sloten de winkels van 18 maart tot 11 mei hun deuren. Dit met rampzalige financiële gevolgen voor een groot deel van de handelaars. “Gedurende 3 maanden hadden we helemaal geen inkomsten, maar natuurlijk wel nog steeds alle vaste kosten", vertelt Hadrien le Hodey, zaakvoerder SuperBowl. "Sinds de opening slagen we er amper in om onze variabele kosten, het team en het eten, te betalen. Gelukkig bood AG RE ons, in een van onze andere panden, 3 maanden huur aan, de tijd van de verplichte sluiting. Dit sterke gebaar van zo'n grote groep gaf ons een broodnodige zuurstofbel, maar helaas hebben niet alle eigenaars dit voorbeeld gevolgd."

Om te overleven is er nood aan steun van bovenaf. “Het zal een zeer traag herstel worden. Een verlaging van de huur is noodzakelijk. De NMBS bood ons het equivalent van een maand huur aan terwijl we bijna 4 maanden gesloten waren. Dit gebaar is helemaal niet voldoende voor de impact die de crisis heeft op onze zaak. Het herstel is catastrofaal. De beste dagen halen we 10% van de omzet die we in februari behaalden. En we vrezen dat dit nog enkele maanden het geval zal zijn,” vertelt le Hodey.

Tegemoetkoming NMBS

"NMBS heeft het station Brussel-Zuid geopend tijdens de ganse crisisperiode. Bepaalde concessies in het station hebben beslist om te sluiten, andere hebben hun werking aangepast," aldus Bart Crols, woordvoerder NMBS.

De spoorwegmaatschappij werkte enkele voorstellen uit om de heropstart van de handelszaken te vergemakkelijken. “Er is een mogelijkheid om het concessiecontract met 3 maanden te verlengen, om een afbetalingsplan aan te vragen voor de huur tussen maart en augustus. Daarnaast kan men genieten van een vermindering van de huur gedurende de crisismaanden. En is er de mogelijkheid om de openingsuren aan te passen. Tot op vandaag heeft 80% van de concessies in Brussel-Zuid dit plan wel onderschreven," aldus Crols.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?