Helft werkgevers zondigt tegen coronaregels, flitscontroles op telewerk vanaf dinsdag

© Pixabay

De arbeidsinspectie voerde sinds het begin van de de corona-epidemie al bijna 22.000 controles uit op telewerk. In bijna de helft van de gevallen werd een inbreuk vastgesteld. Vanaf dinsdag worden de controles aangescherpt en gaan 1.000 controleurs op pad voor flitscontroles in de dienstensector.

Om de corona-epidemie terug te dringen is het van groot belang dat zoveel mogelijk aan telewerk wordt gedaan. Op die manier worden niet enkel de contacten op het werk verminderd, maar zijn er bijvoorbeeld ook minder mensen onderweg met het openbaar vervoer.

De federale overheid versterkt daarom vanaf dinsdag de controles op thuiswerk in de dienstensector. Naast de 500 controleurs van de arbeidsinspectie gaan dan ook nog 500 inspecteurs van diverse andere federale diensten (zoals RVA, RSZ en RIZIV) mee op pad.

Ruim 10.000 inbreuken

Dat lang niet iedereen de regels rond thuiswerk juist interpreteert, blijkt uit de recentste cijfers van de arbeidsinspectie, die we opvroegen. Sinds het begin van de epidemie in maart controleerde de dienst al 21.841 werkgevers op het respect van de coronaregels, waar telewerk een deel van uitmaakt. Bij 10.120, bijna de helft dus, werd een inbreuk vastgesteld. Cijfers voor Brussel zijn er niet.

Die inbreuken leidden in 4.844 gevallen tot een waarschuwing, 52 keer tot een dagvaarding en 123 keer tot een stopzetting van een activiteit die te gevaarlijk bleek voor de gezondheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?