| Cafés in Brussel zijn al maanden dicht.

Horecasector lanceert 'Stop Challenge' tegen verplichte sluiting

© BRUZZ - Belga
18/02/2021

Franstalige en Brusselse horecacollectieven gaven donderdag het startschot voor de zogenaamde 'Stop Challenge'-actie. De campagne ijvert voor een andere corona-aanpak en wil een gecontroleerde heropening van de cafés en restaurants vanaf 1 april.

De collectieven Wallonie Horeca en Resto Bar Brussel lanceerden de campagne op sociale media om druk te zeggen op de overheid. Heel wat cafés, restaurants en andere horecazaken bezwijken stilaan onder de verplichte sluiting. Daarom vragen de verenigingen om het geweer in de corona-aanpak van schouder te veranderen. Ze vragen ook perspectief om vanaf 1 april geleidelijk opnieuw klanten te mogen ontvangen.

Uitbaters en sympathisanten worden gevraagd om het "Stop Challenge"-logo op Facebook, Twitter of andere sociale mediakanalen te delen of te gebruiken als profielfoto. Daarnaast sporen de organisatoren iedereen aan om berichten te sturen naar premier Alexander De Croo (Open VLD). "Het doel is het internet en de Wetstraat 16 met deze berichten te overspoelen", klinkt het donderdag.

20200218_STOP_CHALLENGE_HORECA

Met de virtuele actie willen de federaties aan het brede publiek duidelijk maken dat het water aan de lippen van de uitbaters staat. "In maart zijn onze etablissementen bijna negen maanden dicht. De vaste kosten lopen door, maar zonder inkomsten kunnen wij niet overleven. De horeca betaalt de rekening voor de strategie van de regering", foetert Valérie Migliore van Wallonie Horeca.

Behalve de heropening van de horecazaken - "uiterlijk op 1 april" - vragen de sectorverenigingen ook dat de steunpremies over de drie gewesten gelijk zijn. Daarnaast hopen ze dat de regering werk maakt van een doeltreffend herstelplan en bijkomende herstelpremies. Migliore stelt bijvoorbeeld een regeling voor waarbij uitbaters een gegarandeerde lening krijgen met een maximumrente van 1 procent.

Ongeveer 1.200 restaurants en cafés hebben zich bij de twee collectieven aangesloten. De komende weken rollen zij nog acties uit.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni