Tijdelijke werkloosheid in Brussels nachtleven daalt enorm

Café Bizon
© Rojin Ferho / BRUZZ
| Tijdelijke werkloosheid is in Brusselse cafés, clubs en dancings in één maand tijd gedaald van 41 naar 8 procent (archiefbeeld)
© Rojin Ferho / BRUZZ
| Tijdelijke werkloosheid is in Brusselse cafés, clubs en dancings in één maand tijd gedaald van 41 naar 8 procent (archiefbeeld)

De tijdelijke werkloosheid in het Brusselse nachtleven is sinds de heropening van de clubs op 1 oktober gedaald van 41 naar 8 procent. De hotels hebben het nog altijd zwaar, met een 'coronawerkloosheid' van 35 procent. Het is nu afwachten wat de effecten voor de horeca zullen zijn van de nieuwe strengere coronamaatregelen, die zaterdag ingaan.

De daling blijkt uit de 'Employment Tracker' van HR-dienstenleverancier SD Worx, die maandelijks de salarisgegevens van 70.000 werkgevers en bijna een miljoen werknemers in de privésector in België analyseert.

De tijdelijke werkloosheid, de steunmaatregel van de federale regering, bevindt zich op het laagste niveau sinds het begin van de crisis (0,75%), zagen de analisten van SD Worx.

Hotels nog in de penarie

De hotelsector in Brussel is nog steeds zeer sterk getroffen: 35 procent van de gewerkte dagen valt er nog steeds onder het stelsel van tijdelijke werkloosheid. Dit is veel hoger dan in de andere regio's en provincies van het land. "We hebben een lichte verbetering vastgesteld tijdens de maand augustus, maar de hoofdstad lijdt nog steeds onder de reisbeperkingen van en naar Azië, en het feit dat het zakelijk toerisme nog altijd op een laag pitje staat", zegt Steven Rosseel, horeca-expert bij SD Worx.

"De meeste hotelketens hebben hun hoofdkwartier en dus meer personeel in Brussel. Sinds vorige maand is de tendens weer negatief en de toename van de Covid-besmettingen zal de situatie wellicht niet verbeteren. Een meer succesvol winterseizoen is broodnodig voor de hotelsector in onze hoofdstad.”

De restaurants in Brussel daarentegen registreren opnieuw een daling van het percentage tijdelijke werkloosheid, ze zitten nu 10 procent. Meest spectaculair is de daling van de Brusselse bars en cafés, waar de tijdelijke werkloosheid daalde van 41 procent in september naar 8 procent in oktober. Goed nieuws dus: sinds de start van de coronacrisis is dit de eerste keer dat de tijdelijke werkloosheid in verband met Covid-19 in de hoofdstad onder 10 procent is gedaald. Dit was in de andere regio's al in augustus het geval.

"Deze indrukwekkende daling van de tijdelijke werkloosheid is te verklaren door de heropening van het nightlife", zegt Steven Rosseel, horecaspecialist bij SD Worx aan BRUZZ. "In deze sector werken veel werknemers die als gevolg van de corona gedurende anderhalf jaar tijdelijk werkloos waren.”

"De horecaondernemers doen verder erg hun best om zich aan te passen aan de situatie en veiligheid voorop te stellen", klinkt het bij Rosseel. "Buitenterrassen, ventilatie, CO2 meters en sinds 15 oktober ook het Covid Safe Ticket van elke klant controleren. "

Sector met hoogste percentage tijdelijk werklozen

De experts zijn wel verontrust over welk effect de donderdag aangekondigde maatregelen zullen hebben op het sociale leven en de horeca, wetende dat de sector nog niet hersteld is van de voorgaande coronamaatregelen. "De situatie is precair. De horeca is heel wat personeel kwijtgespeeld en de sector telt een recordaantal vacatures", zegt Rosseel.

"Bovendien is het, doordat ook de hotels binnen deze sector vallen, nog altijd de sector met het grootste percentage tijdelijk werklozen, met 6,25 procent." Dat is nog altijd meer dan pakweg in de luchtvaartsector (5,2 procent), de podiumkunsten (3,7 procent) of bij de kappers (3 procent).

"Het CST heeft geen negatief effect op de tewerkstelling gehad, maar nu ook mondmaskers moeten dragen in danscafés en clubs of er tests aan de ingang doen is niet evident. We zullen moeten afwachten wat voor effect die nieuwe regels gaan hebben op bezoekcijfers en tewerkstelling."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?