Nachtclubs over dansen met een mondmasker: ‘Een totaal absurd idee’

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 18 november 2021
Updated: 18-11-2021 - 18:37

De Brusselse nachtclubs stellen zich vragen bij de nieuwe coronamaatregelen die woensdagavond door het Overlegcomité zijn beslist. Vanaf zaterdag zullen feestvierders aan de ingang naast een geldig CST ook een negatieve zelftest moeten kunnen voorleggen. “Dat is praktisch en organisatorisch een heel moeilijke operatie, zeker nu we nog maar twee dagen hebben om ons voor te bereiden,” zegt Koen Galle, communicatieverantwoordelijke van de C12.

Dansende mensen in een nachtclub die een mondmasker dragen. René Magritte zou er zijn handtekening kunnen onder zetten, ware het niet dat dit surrealistische beeld binnenkort de realiteit kan worden. Het Overlegcomité heeft woensdag nieuwe coronamaatregelen in het leven geroepen om de vierde coronagolf in te dijken. En daarbij is het vooral de horeca en het nachtleven die inspanningen moeten leveren.

Vanaf zaterdag 20 november tot minstens 28 januari zullen feestvierders aan de ingang van een nachtclub niet alleen een geldig Covid Safe Ticket (CST) moeten voorleggen, maar ook een negatieve zelftest. Nachtclubs kunnen er ook voor kiezen om de zelftest achterwege te laten, maar dan moet iedereen binnen wel een mondmasker dragen. Voor heel wat discotheken is dat evenwel geen optie.

‘Kiezen tussen de pest en de cholera’

“Iedereen die ooit in een club is geweest, weet dat dit een totaal absurd idee is. Bovendien zouden er dan zones moeten worden afgebakend waar er gedronken kan worden. Dat is niet verenigbaar met de beleving van een nachtclub,” zegt Steven Van Belle, creatief directeur van dancing Fuse in volkswijk Marollen. Bij discotheek C12 in het centrum van de stad weerklinkt hetzelfde geluid.

“We zijn volop aan het zoeken hoe we hier mee moeten omgaan. In ieder geval zijn we ervan overtuigd dat een mondmasker in een club moeilijk werkbaar is. Mensen drinken, worden dronken en dan wordt dat lapje stof voor de mond al snel bijzaak,” zegt Koen Galle, communicatieverantwoordelijke van nachtclub C12.

“Maar goed, we zullen wel een oplossing moeten vinden, want een sluiting is dat zeker niet. Dat zou voor veel nachtclubs de financiële doodsteek betekenen. Het is dus kiezen tussen de pest en de cholera. We zijn ook verbouwereerd over de manier waarop het nachtleven wordt aangepakt. Het is namelijk (nog) niet bewezen dat onze sector een katalysator is in de verspreiding van het coronavirus.”

‘Niemand weet waar we aan toe zijn’

Niet alleen de maatregel op zich, ook het ontbreken van een plan van aanpak en de timing ervan doet bij Galle de wenkbrauwen fronsen. “We hebben nu twee dagen om ons voor te bereiden. We hebben een maximumcapaciteit van zo’n 1.000 personen. Het is dus bijzonder kort dag, zeker als we bijvoorbeeld een teststraat aan de ingang moeten opbouwen. En hoe moeten we al die mensen dan een test laten afnemen zonder dat de wachtrijen uitpuilen?”

Het is maar een van de vele vragen die Galle zich stelt. Ook over het financiële aspect bestaat nog geen duidelijkheid. “We bekijken nu met andere clubs of het mogelijk is om groepsaankopen te doen om de kostprijs te drukken. Maar veel leveranciers hebben al laten weten dat ze op zo’n korte termijn niet kunnen leveren. En zal er steun komen vanuit het Gewest? Het blijft voorlopig koffiedik kijken. Niemand die goed weet waar we aan toe zijn.”

Bekijk hieronder nog eens ons radio-interview met Koen Galle:

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?