Verschillende nachtclubs willen naar Raad van State trekken

© Pexels

Verschillende nachtclubs in ons land sluiten niet uit dat ze zich tegen de nieuwe maatregelen zullen verzetten en er geen gevolg zullen aan geven. Dat meldt een verzameling van een veertigtal nachtclubs, waaronder elf Brusselse, woensdag in een persbericht. "Sowieso zal een deel naar de Raad van State trekken", klinkt het.

Wie vanaf zaterdag naar een discotheek of nachtclub wilt, moet naast een Covid Safe Ticket ook een mondmasker dragen of ter plaatse een sneltest laten afnemen. "Deze aanpak is absurd en wars van elke realiteit", aldus een veertigtal Belgische nachtclubs die zich hebben verenigd. "Op deze wijze en met deze beperkingen kan een discotheek eenvoudig niet opereren. Bovendien zullen de bezoekers wegblijven en werpt de overheid een dermate hoge boycot op, dat ze feitelijk ons virtueel sluiten, zonder sluiting op te leggen."

Niet wetenschappelijk

De nachtclubs sluiten dan ook niet uit dat de clubs zich zullen verzetten en geen gevolg zullen geven aan "deze absurde stigmatiserende aanpak". Bovendien zullen heel wat clubs de maatregelen aankaarten bij de Raad van State, klinkt het. "Tevens zullen de clubs de handhaving betwisten van deze absurde, niet wetenschappelijk en niet-functionerende beperkingen, die overigens de coronacijfers niet zullen doen dalen."

Verder benadrukken de nachtclubs dat de overheid de nightlife sector financieel moet redden, na achttien maanden verplichte sluiting. "En dan ook met ernstige middelen, zoals minimaal 50 procent van omzet, kostenvergoeding en alle andere tools zoals tijdelijke werkloosheid, vrijstelling huur, 6 procent btw op dranken... Zonder dit, doodt de overheid een cruciale sector geheel", besluiten de nachtclubs.

De afgelopen zes weken waren voor veel discotheken beter dan gemiddeld, maar lang niet genoeg om het anderhalf jaar sluiting goed te maken. "Wij richten ons op jongvolwassenen en zagen wel de knaldrang bij de jeugd", zegt Steven Van Belle, creatief directeur van Fuse. "Maar na zo'n lange sluiting hebben wij ook opstartkosten moeten maken, en zes weken is veel te kort om dat goed te maken."

Ook Fuse ziet een mondmasker of zelftest niet zitten. "Mondmaskers zijn onmogelijk te handhaven en sneltesten vergen een gigantische infrastructuur. Wij zitten in een drukke straat en willen nachtlawaai vermijden, en zouden dan een tent moeten zetten om die zelftests af te nemen."

Elf Brusselse clubs

Het statement werd verspreid door een veertigtal nachtclubs, waaronder belangrijke spelers uit de Brusselse scène zoals Bloody Louis, C12, Fuse, Hangar, Jalousy, La Cabane, Madame Moustache, Mirano, Nostalgia Club, Plein Publiek en Spirito.

De andere ondertekenaars zijn A.M. Club, Acte 6, Amigo, Ampere, Bar a Bar, Carré, Charlatan, Club Vaag, Club Wit, Contrast Club, Doktor Jack, Exo, Grand Café Capital, Ikon, Kitsch Club, Kompass Klub, La Rocca, Labyrinth Club, Lima, Lindbergh Club, Magiq Spiegeltent, Meatpack, Millie Vanillie, Plein Publiek, Radar, Red & Blue, Sotto's, The Villa en Versuz.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?