Mondmaskerplicht vanaf 10 jaar, telewerk vier dagen per week verplicht

© PhotoNews
| Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Het Overlegcomité heeft beslist dat we binnenkort opnieuw een mondmasker zullen moeten dragen in de horeca. Ook in nachtclubs worden mondmaskers verplicht. Deze maatregelen komen bovenop het Covid Safe Ticket. De mondmaskerplicht geldt voortaan ook vanaf 10 jaar, in plaats van 12 tot nu toe.

"We leggen de focus op voorkomen en beschermen, niet op sluiten," zegt premier Alexander De Croo (Open VLD). Hij benadrukte dat de coronacijfers in België niet goed zijn. "Alle alarmsignalen staan op rood. Er zijn bijzonder veel besmettingen en de rode lijn in de ziekenhuizen is overschreden." Hij herhaalde het belang van de vier basisregels: de contacten beperken, afstand houden, een mondmasker dragen en binnenruimtes goed ventileren.

Federaal minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) liet weten dat de maatregelen nog meer dan vroeger gecontroleerd zullen worden. In de horeca is het bijvoorbeeld al verplicht om CO2-meters te gebruiken en voldoende te verluchten. Dat gebeurt niet altijd.

Mondmaskerplicht

De mondmaskerplicht wordt aanzienlijk uitgebreid. Voortaan moeten ook kinderen vanaf 10 jaar een mondmasker dragen. Tot nu was dat het geval voor iedereen ouder dan 12 jaar. Of het mondmasker ook op school verplicht wordt, moeten de ministers van Onderwijs beslissen. In het Nederlandstalig onderwijs in Brussel zijn mondmaskers al langer verplicht vanaf het vijfde leerjaar.

In de horeca wordt een mondmasker terug verplicht als je binnenkomt, rondloopt en naar het toilet gaat. Als je zit mag het mondmasker wel af. Deze maatregel komt bovenop het gebruik van het Covid Safe Ticket. Tot nu toe verviel de mondmaskerplicht bij het gebruik van het CST. "Het wordt een CST-plus," zei premier De Croo daarover.

De CST-plus zal ook gelden in schouwburgen, concertzalen, culturele centra, cinema's, musea, indoor pretparken en publieke en private evenementen voor 50 personen binnen en 100 personen buiten

Ook nachtclubs mag je enkel nog binnen met een CST en een mondmasker. Het mondmasker mag af als je een sneltest doet.

Telewerk

Ook besliste het Overlegcomité dat mensen opnieuw meer moeten telewerken. Tot 12 december zal het verplicht zijn om vier dagen per week thuis te werken. Daarna wordt er overgegaan naar drie dagen thuiswerken. Dat verlaagt onder meer de druk op het openbaar vervoer, wat moet zorgen voor minder contacten tussen mensen.

Vaccinatie

De derde dosis van het coronavaccin zal er voor iedereen komen tegen eind april of maart. Die prik wordt steeds gegeven met Moderna of Pfizer. Het zorgpersoneel en de 65-plussers zijn eerst aan de beurt. Daarna volgen de personen die een vaccin kregen van Johnson & Johnson of AstraZeneca. De bescherming van die vaccins neemt geleidelijk af, en bovendien is de afname sterker dan bij de vaccins van Moderna en Pfizer.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) roept nogmaals de Brusselaars op om zich te laten vaccineren. Het Overlegcomité nam geen beslissing over een algemene vaccinatieverplichting.

De nieuwe maatregelen treden in werking op 20 november 2021 en gelden tot 28 januari 2022. Het Overlegcomité komt begin januari bijeen om de maatregelen te beoordelen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?